Tags: groepen, koken, vegetarisch

Ooit riep een collega-kok: vegetarisch-biologisch koken is best leuk maar niet als het om grotere groepen
gaat! Je snapt dat ik daar destijds licht verbolgen over was.


Of misschien was het wel verbaasd? Zijn motivatie werd me niet helemaal duidelijk trouwens. Aangezien ik inmiddels een jaar of 15 voor grotere groepen vegetarisch-biologisch kook, leek met het ook geen probleem. waarom zou dat niet kunnen?
Afgelopen week had ik weer zo'n sessie tijdens Embracing the world van Amma. In drie dagen komen er 12-
15.000 mensen op bezoek en die willen ook een hapje eten. Met een snij-ploegje van een man (en vrouwen) of twaalf en twee vaste koksmaatjes zijn we los gegaan in de (veld)keuken. Soep, salades, cake, stoofpotjes, wraps, van alles en nog wat kwam onze keuken uit. Ook de collega's van de Indiase keuken draaiden op volle toeren. Enkele duizenden maaltijden was het resultaat.

Op een gegeven moment dacht ik op orde te zijn maar nee, alles was al weer op! Na 600 ltr soep en 3000
salades en 700 wraps was het nog steeds leuk! En àllemaal vegetarisch. Wij hebben ontzettende lol gehad.
De mensen hebben lekker gegeten (afgaande op de omzet en het commentaar). En passant hebben we veel
geld ingezameld voor diverse goede doelen. En we hebben ook nog een heleboel dierenleed bespaard.
Nou, wat wil je nog meer! ( ik weet het wel: volgend jaar wéér!)

Wat mij betreft kan het dus prima, dat vegetarisch koken voor veel mensen. Dat is niet vies, niet saai en niet
ongezond. Maar lekker, interessant en voedzaam!
Ik zal jullie het recept van één van de hardlopers niet onthouden, de dadelwalnootkoek was niet aan te
slepen. Hij staat trouwens ook in het boek van Antoinette en mij, De Kleine vegetariër.
(en voordat iemand denkt: ja, maar er zit ei in!! dat klopt ook, anders zou het veganistisch heten)

Dadelwalnootkoek

Ingrediënten:

4 volle eetl rozijnen
10 dadels zonder pit, gehakt
4 eetl oersuiker
1 ½ dl water
50 gr roomboter
100 gr gebuild meel (heet ook wel tarwemeel 85% )
1 eetl bakpoeder (afgestreken)
nootmuskaat naar smaak
1 ei
10 hele walnoten

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°c. Beboter een platte vorm of springvorm en bestuif met meel. Doe
de rozijnen, dadels, oersuiker, water en roomboter in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het
wat afkoelen.Vermeng het meel met bakpoeder, nootmuskaat en ei. Hak de walnoten grof. Meng alle
ingrediënten door elkaar en vul de vorm. Bak de koek gaar in 40-45 min en laat deze 15 min in de vorm
afkoelen. De koek blijft een beetje plat maar moet niet droog of vast zijn.


Marion Pluimes is diëtiste en schrijft deze column exclusief voor deVegetariër. Het boek De kleine vegetariër dat zei samen met Antoinette Hertsenberg heeft geschreven, is net uit. Naast haar drukke praktijk in natuurvoedings-adviezen geeft Marion regelmatig eetworkshops en dineravonden. Check onze agenda met alle data.



Bestel Antoinette Hertsenberg's en Marion Pluimes boek!


De Kleine Vegetariër
Vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!
)
144 blz., gebonden, € 19,95

In De kleine vegetariër geven Antoinette Hertsenberg en diëtiste Marion Pluimes tips, adviezen en vooral heel erg veel lekkere en voedzame recepten voor kinderen van alle leeftijden. Van baby's, peuters en kleuters tot aan tieners; voor iedere groep zijn er lekkere vegetarische recepten, die bovendien - met een beetje hulp - ook door de kinderen zelf gemaakt kunnen worden.

  • informatie over gezonde en gevarieerde voeding
  • inzicht in het samenstellen van een afwisselende vegetarische maaltijd
  • tips en adviezen over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap
  • per leeftijdscategorie aan wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft
  • ruim 75 originele en gezonde recepten

Koop dit boek nu via onze webshop

Marion Pluimes op donderdag 28 oktober 2010 om 16:30




2 reacties

Wat ben je toch altijd heerlijk positief. Zouden meer mensen moeten zijn. Ga het dadelkoek-recept dit weekend maken. Ben benieuwd, de versie uit De dunne vegetariër hier op de site maak ik heel vaak.
Renske op 28 oktober 2010 om 18:46

De dadelwalnootkoek heb ik gesnoept tijdens de Embracing the worlddagen bij Amma. Echt verrukkelijk! Ook mijn gasten vonden hem/haar heeeeerlijk. En zo te zien is ie goed zelf te maken. Ga ik doen!
Dankje Marion.
Gâtske op 6 november 2010 om 20:17

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT