Tags: gezond eten, proeven, smaakbeleving, vegetarisch
Net als iedereen ben ik dagelijks met voedsel bezig. Gezien mijn vak misschien wat meer dan de
gemiddelde mens. Ik vind dat ik ook overal iets van moet vinden. Dat kan soms best vermoeiend
zijn, kan ik je zeggen. En toch ook uitdagend. De leukste zaken ontdek ik als cliènten spannende
vragen gaan stellen.


Want wàt je ook leert op een opleiding, het meeste leer je in het werkveld!
Een van mijn favoriete onderwerpen is 'het proeven'. Ik vind proefoefeningen zeer interessant en
kom dat tot verrassende ontdekkingen. Daarbij ben ik er van overtuigt dat smaak (als één van de
vele zintuigen die we hebben) kan bijdragen tot een zorgvuldige voedsel keuze. Ik denk dat je
ergens de kwaliteit vanaf kunt proeven. Noem het instinctief of intuïtief eten, hoe dan ook, smaak
heeft invloed.

Om goed te kunnen detecteren of voedsel ook op dat moment goed voor je is, kun je oefenen. De
volgende proefoefening kan daarbij hulp bieden. Wat je kunt doen is twee totaal verschillende
producten proeven, zoals zonnepitten en een appel. Of twee verwante producten zoals twee soorten
brood maar dan van een andere kwaliteit.

Proefoefening:
stap 1
Kijk (en luister) naar het voedsel wat je wilt gaat eten
stap 2
Ruik eraan
stap 3
Voel eraan
stap 4
Sluit je ogen en proef voor, proef in gedachten hoe het zal gaan smaken
stap 5
Neem een hapje en kauw tot lichaamstemperatuur. Dat kun je nagaan door te voelen met je tong. Is
het voedsel warm of koud? Bij geen verschil is het op lichaamstemperatuur. Ervaar wat er gebeurt
in je mond. en in de rest van je lichaam.
stap 6
Slik het hapje door en neem waar wat er gebeurd.

Vandaag deed ik met een groepje cliènten bovenstaande oefening met twee soorten brood. Het ene
was biologisch vloer-gistbrood van een natuurvoedingsbakker, de andere een biologisch allison uit
de supermarkt. Dat heb ik er natuurlijk niet bij verteld toen we het gingen proeven.

Ik eet nooit brood uit de supermarkt dus ik was heel benieuwd wat ik er van zou vinden. Onder de
mede-proevers waren wel mensen die ook supermarkt brood aten. Het bleek dat het allisonbrood
meer speeksel opriep, zurig rook en minder voldoening gaf. Het vloerbrood moest langer gekauwd
worden, werd zeer smakelijk bevonden en als vol en rijk ervaren. Ik heb naderhand niet gezegd hoe
het brood heette, dat vond ik een beetje flauw.

Dat het brood een kwaliteitsverschil had, weten we vanuit de technische gegevens. Wat zit erin, hoe
is het gemaakt etc. Maar als je dat even terzijde legt, blijkt dat je het ook kunt proeven. Zonder in
goed of fout te verzanden. Als je goed kunt proeven, kun je ook proeven wat op dat moment goed
voor je is en jezelf daardoor goed voeden èn voelen.
We hebben onze zintuigen niet voor niets aan ons lijf zitten. Het zijn zeer bruikbare instrumenten
die je altijd bij de hand hebt. Het vraagt alleen een beetje tijd om met aandacht je voedsel te
benaderen. De gevolgen zullen groots zijn als je eenmaal onder de knie hebt! Proef, ervaar en
geniet......

Marion Pluimes is diëtiste en schrijft deze column exclusief voor deVegetariër. Het boek De kleine vegetariër dat zei samen met Antoinette Hertsenberg heeft geschreven, is deze zomer uitgkomen. Naast haar drukke praktijk in natuurvoedings-adviezen geeft Marion regelmatig eetworkshops en dineravonden.
Check onze agenda met alle data
.

Bestel Antoinette Hertsenberg's en Marion Pluimes boek!


De Kleine Vegetariër
Vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!
)
144 blz., gebonden, € 19,95

In De kleine vegetariër geven Antoinette Hertsenberg en diëtiste Marion Pluimes tips, adviezen en vooral heel erg veel lekkere en voedzame recepten voor kinderen van alle leeftijden. Van baby's, peuters en kleuters tot aan tieners; voor iedere groep zijn er lekkere vegetarische recepten, die bovendien - met een beetje hulp - ook door de kinderen zelf gemaakt kunnen worden.

  • informatie over gezonde en gevarieerde voeding
  • inzicht in het samenstellen van een afwisselende vegetarische maaltijd
  • tips en adviezen over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap
  • per leeftijdscategorie aan wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft
  • ruim 75 originele en gezonde recepten

Koop dit boek nu via onze webshop



Marion Pluimes op woensdag 6 oktober 2010 om 16:51




Geen reacties

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT