Tags: De Librije, Jonnie Boer, Variatie op de kaart, vegetarisch, vegetarisch koken workshop
Oef. Zo, een kopje thee voor de dorst en een kopje koffie voor 'de lekker', dan kan ik nu even mijn
verhaal doen. Ik had gisteren een volle maar zeer leuke dag. Het was de finale van de wedstrijd om het
beste vegetarische gerecht van het jaar van Variatie op de kaart bij de Librije. Daar waren vijf
waren intensieve dagen met in totaal 100 (!) koks aan vooraf gegaan.

Ik kan je zeggen: het was echt geweldig om te doen. Zoveel koks met interesse in goed vegetarisch leren koken. En allemaal deden ze enthousiast mee. Wij, de jury (twee koks van de Librije en ikzelf, vooral dank je wel Tomas!) hebben alle gerechten mogen proeven en beoordelen. Daaruit blijkt dat Nederland nog best
wat te leren heeft als het om vegetarisch koken gaat. Waarbij we graag iets anders eten dan de
platgetreden geitenkaassalade, zoals Mac van Dinther het verwoord in zijn artikel van 28 september
in de Volkskrant. Van Dinther heeft ook een dagje mee-geproeft. Het vraagt van de koks een verandering van
denkrichting en dat is niet zo makkelijk. Tijdens koksopleidingen wordt er ook geen of heel weinig
aandacht aan besteed vertelden zij mij. Ik heb in die dagen heel veel paddenstoelen met paddenstoelen
en geitenkaas met lasagna en lasagna geproeft!

Voor mij was het heel leuk om met zoveel koks te werken en te horen waar ze tegen aan liepen. Ik verzorgde het theoretische gedeelte van de dag door met elkaar diverse smaakmakers te proeven en handige vegetarische maaltijdcomponenten te bespreken. Denk aan miso, mierikswortel, seitan of mungbonen. Op een verfijnde wijze toegepast in de vegetarische keuken een ware aanvulling. Daarna de uitleg over de maaltijdopbouw,
het rond maken van de smaak en de methode van het 7 stappenplan. Dat werd dan even stoeien
maar ik heb al van heel veel koks gehoord dat ze dat erg handig vonden en er mee aan de slag
gingen. De rest van de dag bestond uit een kookdemo van de Librije, altijd goed en erg
inspirerend! Met daarna koken en proeven door de deelnemende koks. Wat me opviel is dat de koks
onderling ook goed in de gaten hadden wanneer een gerecht 'goed' was of niet. Als ze de gerechten
van elkaar proefden zagen ze dat bijvoorbeeld één gerecht echt beter was, ook al was dat niet van
hunzelf. Zeer positief allemaal. Op de finale dag waren natuurlijk de kenners uitgenodigd! Makkie
Mulder, Marianne Thieme, 'onze' Antoinette, Freek van de Valk en Jonnie Boer als voorzitter van
de jury. Het werd nog een leuke discussie over wat het beste gerecht was. De sambal van restaurant
Zuiver was nog steeds verrukkelijk, de gerookte biet van restaurant Bouwkunde was de favoriet van
Antoinette maar uiteindelijk waren we het er over eens, de Florijn had het beste vegetarisch
gekookt! Wat dubbel zo leuk was omdat ze pas door hadden dat het om een wedstrijd ging toen ze
dagwinnaar waren geworden. Zij zijn een goed voorbeeld van hoe het kan gaan want het eerste
recept wat ze ingestuurd hadden zou zeker niet gewonnen hebben. Zij zijn werkelijk aan de slag
gegaan met de feedback en hebben nieuwe producten geprobeerd en een heerlijk gerecht bedacht.
Je kon echt zien dat ze een ontwikkeling hadden doorgemaakt. Gefeliciteerd Brenda en Yuri!

Daarna ben ik terug gesjeesd naar Breda want ik ging een kookdemo (vegetarisch) geven bij de
Estafette. Het was volle bak en vol trots heb ik verteld over de finale en het artikel in de Volkskrant
geshowd. Dit soort kookdemo-avonden zijn voor mij leuk omdat ik dan al kokende kan praten
over voeding, een geweldige combinatie als je het mij vraagt. Tussendoor lekker genieten van het
eten. Er komt dan vaak een bombardement van vragen want mensen worden kennelijk op ideeën
gebracht. Heerlijk!
Afijn, een beetje brak ging ik slapen, althans dat probeerde ik, het duurde even omdat ik nog zo
lekker lag na te genieten. Op naar de volgende serie van Variatie op de kaart!




Marion Pluimes is diëtiste en deVegetariërblogger van het eerste uur. Het boek De Kleine Vegetariër dat zij samen met Antoinette Hertsenberg heeft geschreven, is bekroond tot beste vegetarische kookboek 2010. Naast haar drukke praktijk in natuurvoedings-adviezen geeft Marion regelmatig eetworkshops en dineravonden. Check onze agenda met alle data.



De Kleine Vegetariër
Vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!
)
144 blz., gebonden, € 19,95

In De kleine vegetariër geven Antoinette Hertsenberg en diëtiste Marion Pluimes tips, adviezen en vooral heel erg veel lekkere en voedzame recepten voor kinderen van alle leeftijden. Van baby's, peuters en kleuters tot aan tieners; voor iedere groep zijn er lekkere vegetarische recepten, die bovendien - met een beetje hulp - ook door de kinderen zelf gemaakt kunnen worden.

  • informatie over gezonde en gevarieerde voeding
  • inzicht in het samenstellen van een afwisselende vegetarische maaltijd
  • tips en adviezen over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap
  • per leeftijdscategorie aan wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft
  • ruim 75 originele en gezonde recepten

Koop dit boek nu via onze webshop
Marion Pluimes op donderdag 29 september 2011 om 11:36




Geen reacties

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT