Tags: 100 % plantaardig, muffins, smoothies, tofoe filets, Veganistisch




Monique bedenkt en fotografeert al haar heerlijke, 100 % plantaardige recepten zelf. Zij bewijst dat bewust en gezond eten helemaal niet ingewikkeld is. 

Smoothies

 
 
Photobucket

Om mijn smoothies te maken gebruik ik een stevige blender van het merk Vita-Mix. In de Verenigde Staten, waar de machine vandaan komt, is de Vita-Mix blender een begrip, maar in Nederland is het merk nog tamelijk onbekend. En dat is geen wonder, want het apparaat is niet in de winkel verkrijgbaar. Je moet hem als Nederlander bestellen bij een importbedrijfje in Belgie! Daarnaast geldt dat de Vita-Mix niet bepaald goedkoop is en dat schrikt ook veel potentiele klanten af. Wij hebben voor onze machine 650 euro betaald! 

























Dat was dus even een grote investering, maar we hebben er geen spijt van! Het is een apparaat dat stevig op zijn vier pootjes staat, met een motor die een buitengewone kracht heeft van 2 pk! Dit kun je vergelijken met een buitenboordmotor van een yacht! De motor is niet alleen heel krachtig, maar draait ook heel snel, wel tot 5 keer zo snel als een gemiddelde blender. Je begrijpt wel dat je in zo'n machine bijna alles kunt fijnmalen, zelfs harde noten en ijsblokjes zijn geen enkele partij voor deze krachtpatser. Allerlei groente en fruit kun je er in zijn geheel in doen, neem appels, die gaan er met schil, steel en klokhuis in, je ziet er namelijk toch niets meer van terug na een paar seconden. Dat scheelt in de afval, en vaak zitten juist in de schil belangrijke voedingsstoffen.

In ons geval was een belangrijke reden om tot de aanschaf van dit "monster" over te gaan, dat wij waren begonnen met het maken van hennep/notenshakes op dagelijkse basis. Je begrijpt het al: onze oude blender hield dit niet lang vol en begaf het op een dag.

In mijn notenshakes gebruik ik dus ook hennep, en dat werd in mijn oude blender niet helemaal vermalen, er bleven harde hulsels van over die ik na het mixen uit de notenmelk moest zeven. Dit probleem is nu voorbij. In de Vita-Mix heb je in een handomdraai met wat kopjes water, een paar noten en wat hennep een kan notenmelk gemaakt zonder notenpulp of andere resten. Handig als je geen soyamelk wilt gebruiken.

Een bijkomend voordeel van de Vita-Mix, waar het bedrijf ook reclame mee maakt, is dat het voedsel zo fijn wordt gemalen dat de celwand ervan geopend wordt en de gezonde voedingsstoffen dus meteen door het lichaam kunnen worden opgenomen.

De keuze voor de vruchten die ik gebruik is natuurlijk afhankelijk van het seizoen. Zomer's valt er genoeg te kiezen. Ik houd van ananas- en mangosmoothies. Sinaasappelen en kiwi's smaken er ook heerlijk bij. Ik probeer niet te veel vruchten tegerlijkertijd te gebruiken, je eet toch ook niet vijf verschillende soorten fruit tegelijkertijd in een maaltijd? In de winter is het assortiment fruit minder, maar ik heb altijd een voorraad bananen en bessen in de vriezer. Ik doe er dan ook wat boerenkool bij die ik eveneens in de vriezer bewaar.

















Natuurlijk kun je ook groene smoothies maken met uitsluitend groenten. Het lijkt me heel gezond, maar helaas kan ik dat niet aan! Dit is iets voor de echte die-hards. Wij mengen groenten altijd met fruit.

En dan kun je ook kruiden gebruiken in je smoothies. Munt bijvoorbeeld leent zich daar voor. Een lekker kruid dat ook nog makkelijk te kweken is in de tuin. Ook al staat mijn moestuin er vol mee, gebruik ik het zelf niet omdat ik homeopathische middelen gebruik. Je zult op mijn blog daarom ook geen recepten vinden met munt erbij.

Naast fruit (en wat groenten) kun je smoothies nog gezonder maken met voedingssupplementen. Dat is trouwens een leuk onderdeel van smoothies maken, je eigen supergezonde cocktail bereiden! Zo heb ik een tijdje lecithine gebruikt. Momenteel gebruik ik Spirulina (daar zit o.a. B12 in). Hennepzaad is een vast onderdeel van mijn smoothies. Lijnzaad (fijngemalen in de Vita-Mix blender, dus optimaal te gebruiken) en andere fijne producten als maca en chorella verhogen ook de voedingswaarde van je smoothie.

Tijd voor een recept van een lekkere smoothie: neem een mango, een banaan, een stukje verse gember en 1/4 liter sap (bijvoorbeeld die heerlijke peren/passievruchtensap van Ecoland). Doe er flink wat ijsklontjes bij (is belangrijk, een koude smoothie smaakt veel lekkerder), een flinke theelepel hennepzaad en 1/4 theelepel Spirulinapoeder.

De sappen die ik in mijn smoothies doe varieren van vruchtensappen en diksappen tot mijn favoriete kokossap. Je kunt ook gewoon water gebruiken om de smoothies te verdunnen.




















Ik zal het vaker over smoothies en notenshakes hebben op mijn blog. Nog een tip: op mijn facebook pagina kun je naar een geinig filmpje kijken van een man die een demonstratie smoothies maken geeft. En hij legt ook nog uit hoe je een smoothie dient te drinken!
 
 

Omega muffins

Photobucket

Deze muffins zijn zo gezond dat je ze kunt oppeuzelen met een goed gevoel. Ze lijken veel op gemberkoek, vooral als je er rozijnen bij doet. Ik heb dat hier niet gedaan want ik vind ze zo al lekker genoeg, zeker met een heerlijke jam erbij! De verse gember is lekker pittig. Andere ingredienten zijn geraspte wortel, walnoten, lijnzaad en specerijen. Ik heb mijn eigen amandel/hennepmelk hiervoor gemaakt, maar je kunt ook een andere vega-melk gebruiken. Hennep, lijnzaad en walnoten zijn bronnen van belangrijke omega-vetzuren. Goed voor je hart, huid, hersens en allerlei andere funkties in je lichaam. Ik gebruik een electrisch koffiemolentje om de lijnzaad te malen zodat de kracht van het zaad nog aanwezig is. Wortel is natuurlijk een bron van beta-carotene, en gember maakt de muffins verwarmend en versterkend wat nu in de herfst wel belangrijk is, vooral omdat er veel mensen ziek zijn.

130 g volkorenmeel of volkoren speltmeel
70 g gebuild meel of speltmeel
35 g gemalen lijnzaad
40 g sucanat
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
50 g walnoten
2 el verse gember, fijngehakt
1 kop geraspte wortel (1 grote wortel)
1/2 tl 5-spice
1 tl koekkruiden

125 ml amandel-en hennepmelk (of een andere vegamelk)
60 ml donkere ahornsiroop (graad C)
1 el koolzaadolie

verhit de oven op 190 C

Doe alle droge ingredienten in een kom maar zet de walnoten even opzij. In een andere kom meng je alle vloeibare ingredienten en meng je deze daarna samen met de droge ingredienten tot een beslag. Hak de walnoten grof en meng deze bij het beslag. Probeer niet te lang te mengen en lepel het beslag in een geoliede muffin-vorm. Druk het beslag niet in de vorm maar laat het luchtig in de vorm vallen. Bak de muffins 25 minuten in de oven.

Nog even iets anders. Ik ben begonnen met recepten voor mijn kookboek en heb een album op facebook gemaakt waar je de foto's kunt bekijken. Zo kun je mijn work in progress volgen, als je dat leuk vindt.
 
 

Tofoe filet

 
 
Photobucket

Hoewel er veel vega-burgers en andere vleesvervangers op de markt zijn, koop ik ze eerlijk gezegd bijna nooit. Ik vind ze prijzig en ik heb een prima alternatief gevonden. Als wij onszelf willen verwennen dan is het met deze gemakkelijk te bereiden tofu filet!

Als je als veganist zin hebt in iets hartigs, dus ook zonder kaas, dan zijn gistvlokken DE oplossing. Ik denk dat iedereen die vega wil eten gewoon een bus edelgistvlokken in huis moet hebben. Ik maak er de heerlijkste sausjes mee, vega-parmesan, en gebruik ze bij al mijn vleesvervang-recepten. Je kunt de edelgistvlokken bij de reformzaak krijgen in een bus van 175 g (merk Natufood). Edelgistvlokken is een voedingssupplement dat vitamines van het B-complex bevat. Je zult niet zo snel denken dat je dit product ook voor het bereiden van eten kunt gebruiken, maar je zult verbaasd staan! Doe de bus open en je ruikt het al. Lekker hartig! De vlokken smelten als ze worden verhit en hier gebruik ik ze om een krokant laagje op de tofu te maken. Het gaat hier ook echt om de smaak. Als ik gewone paneermeel gebruik dan mis ik dat hartige van de gistvlokken.













Dus heb ik hier een tofu filet ontwikkeld die niet alleen lekker is maar ook nog goedkoop te maken is. Ik gebruik een pak naturel biologische tofu, die ik in brede, dunne plakken snijd (je kunt zo'n 7 plakken halen uit één pak).

Dan neem je twee borden. Op het eerste giet je een laagje shoyu soyasaus. Op het andere maak je een mengsel van half rijstemeel en half edelgistvlokken.
De reden waarom ik rijstemeel gebruik is dat rijstemeel heel fijn van struktuur is, lekker, en samen met de gistvlokken een krokant laagje vormt. Soms doe ik er ook nog wat Italiaanse kruiden en/of wrapkruiden bij.

Leg elk plak tofu eerst in de soyasaus:

















en dan op het meel/gist mengsel. Doe dit aan beide kanten van de tofu plakken. Zorg ervoor dat er een flinke laag op de tofu blijft kleven:

















Dan doe je de tofu in een pan met olie. Ik gebruik zelf een neutraal smakende kokosolie voor het bakken. Kokosolie is de gezondste olie die je kunt gebruiken voor het bakken. Het is goed te verhitten en gezond omdat het in energie wordt omgezet in je lichaam in plaats van vet zoals bij andere olieen. Als je toch geen kokosolie wilt gebruiken dan adviseer ik om koolzaadolie te gebruiken, maar dan moet je wel voorzichtiger zijn als je de olie verhit. Om de tofu te bakken moet de olie flink heet worden maar mag absoluut niet walmen!

De tofu filet moet nu krokant worden. Als dat niet gebeurt dan heb je te weinig olie in de pan gedaan. Niet dat de plakken moeten zwemmen hoor, maar als je te weinig olie gebruik dan kan het laagje niet binden en krokant worden.

Zo, nu is je supersnelle tofoe filet klaar. Je kunt er bijvoorbeeld ook een broodje gezond mee beleggen (in plaats van kaas!)
Monique's Blog op woensdag 14 oktober 2009 om 13:35




6 reacties

Lieve Moniqie,
Ben wel fan van je recepten en ideeen hoor.
Maar ja wat is nou wijsheid dat heb ik dan.
Ga jij vooral zo door. Iets in mij zegt dat je gewoon gelijk hebt maar ik durf het nog niet helemaal. Bedankt voor zoveel moois en goeds.
Elise van Mierlo op 27 januari 2010 om 19:09

De Vita-Mix is fantastisch maar idd erg duur. Ik gebruik de vita-mix voor het bereiden van verse smoethies tijdens de detox programma's van Vortex Vitaal. Ik denk ook dat die van het merk Solis een goede zou kunnen zijn en die ga ik ook snel proberen want het prijsverschil is maar liefst 400 Euro!
Vortex Vitaal op 7 juni 2010 om 14:54

beste Monique, de afgebeelde Vita mix blender op jou site, is dat de Vitamix-prep3 ?? De prijs daarvan bij 'woertman nederland' is voor partikulieren n.l 1300.00 euro, incl btw. Het zou dan de moeite zijn om naar België te gaan waar hij 650.00 euro kost. vr groet, jannie
jannie van deurzen-huyzer op 3 maart 2011 om 12:03

hallo monique, las ergens dat bij verhitting de goede stoffen uit de edelgistvlokken gaan, weet jij of dit klopt?
giny op 14 maart 2011 om 09:22

Hoi Monique, zou het mogelijk zijn om me gegevens van die importeur te laten weten. Ik vind het maar niet op het internet. Lieve groetjes,
Di
Di op 18 mei 2011 om 13:15

Haloo Monique,

De firma Woerdman verkoopt Vita-Mix: http://www.woertman.nl/ModellenVitaMixblenders.asp

Wat is jou type blender, want het klinkt wel geweldig. Ik ben aan een nieuwe toe omdat ze het inderdaad snel begeven.

groetjes,
bente
Bente op 3 augustus 2011 om 10:29

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT