Terug naar het nieuwsoverzicht

Dumpsterdivers hebben de toekomst

Vandaag 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog was er vreselijke honger, nu gooien we tonnen aan voedsel weg. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Iets om bij stil te staan.

Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? De meeste mensen gooien het dan weg. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dat gaat zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, wat neerkomt op ongeveer 65 warme maaltijden per jaar. Onderzoek van statistisch bureau Eurostat laat zien dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa.

Verwarring rond houdbaarheidsdata
Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.

Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum?
Producenten van voedsel mogen volgens de Warenwet zelf de Tenminste Houdbaar Tot-data op hun producten bepalen. Ze moeten daarvoor wel een rapport inleveren bij de NVWA, maar die controleert alleen steekproefsgewijs of dit geen gevaar voor onze gezondheid oplevert. Doordat de THT-datum soms te strak is afgesteld, gaat er jaarlijks voor miljoenen aan voedsel verloren.

Tonnen voedsel
Ook supermarkten gooien voor miljoenen euro’s aan voedsel in de afvalcontainer. Dagelijks worden er allerlei producten weggegooid, omdat de producten over datum zijn of om cosmetische redenen als onverkoopbaar worden beschouwd. Elke week zetten Nederlandse supermarkten tonnen voedsel aan de straat.

Dumpsterdivers
Er zijn mensen die uit protest volledig leven van dit afval van de supermarkten. Zij noemen zichzelf dumpsterdivers of skippers. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt. Ze zijn het niet eens met het huidige consumptiegedrag en vinden voedselverspilling ongehoord.

Meer lezen:
Nederlander: 'Voedselverspilling is eigen verantwoordelijkheid'
... verspillen. Hiervan gooit ongeveer zes op de tien wekelijks voedsel weg. 78% van de respondenten uit het ‘Duurzaamheidkompas’ blijkt bereid de eigen voedselverspilling te minderen. Driekwart van de Nederlandse consumenten erkent dat het nodig is om een stuk serieuzer om te gaan met ...

De Nederlander gooit jaarlijks 80 warme maaltijden weg
... gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Op een speciale website kunnen mensen nu informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. De campagne en de website EtenisomopteEten.nl is een initiatief van het ...

Oproep LNV en TNO hoe voedselverspilling te verminderen
... uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4 november tot en met 20 december 2009 kan iedereen op de website van LNV aangeven waar de uitdagingen rond voedselverspilling liggen. Hier is ook de inbreng van anderen te zien. Omdat iedereen op elkaar kan reageren, zullen uitdagingen steeds ...

Stel meer vragen bij je winkelwagen
... bij, in relatie tot duurzaamheid. Dat de Eerlijke Bankwijzer effect heeft blijkt uit het eerste jaaroverzicht. Alle twaalf ... Oproep LNV en TNO hoe voedselverspilling te verminderen ... uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4 november tot en met 20 december 2009 kan iedereen op de ...

Voedselverspilling best te voorkomen
... uit onervarenheid. Ook als groente en fruit niet aan de homogeniteitseisen voldoet wordt het bijvoorbeeld niet in supermarkten verkocht, wat leidt tot voedselverspilling eerder in de productieketen. ‘In Engeland hebben supermarkten een poosje knobbelige aardappelen verkocht na een slechte ...

Minder voedselverspilling als wet- en regelgeving veranderen
... langer dan 2 uur ongekoeld aanbieden van producten die in principe gekoeld moeten zijn. Deze bevindingen komen voort uit de studie Verminderen van voedselverspilling van het LEI en Food & Biobased Research (beide onderdelen van Wageningen UR). Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw ...

Buren zetten duurzaamheid op de kaart
... milieu en ook rechten. De schadelijke effecten van klimaatverandering worden steeds pijnlijker duidelijk, maar bleven tot nu toe ... Nederlander: 'Voedselverspilling is eigen verantwoordelijkheid' ... aan dat ze zelf weleens thuis voedsel verspillen. Hiervan gooit ongeveer zes op de tien ...

Gebakken insecten en vleesloze bitterballen in ministerie-restaurant
... vleesconsumptie mondiaal en nationaal met zich mee brengt, lenen zich niet voor simpele oplossingen. Ook zal de minister ingaan op het probleem van de voedselverspilling. In de nota vraagt Verburg inspanningen van de overheid, maar ook van voedselproducenten, de voedselverwerkende ...




04-05-2012 11.00


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT