Terug naar het nieuwsoverzicht

Hinder bij productie alternatief eiwit

Om vlees te produceren is veel soja en ander eiwithoudend diervoeder nodig. Daarom wordt gezocht naar alternatieve eiwitbronnen zoals algen en lupine, die mensen zelf ook kunnen eten. Maar als bedrijven nieuwe eiwitten ontwikkelen om in de winkel te verkopen, ervaren zij hinder van  complexe en ondoorzichtige procedures. 

Dit concludeert Wageningen UR in een onderzoek onder bedrijven en publieke en juridische organisaties naar belemmeringen voor het ontwikkelen van nieuwe eiwitten en de oplossingen daarvoor.

Ook zou het meer vanzelfsprekend moeten zijn dat consumenten deze nieuwe eiwitten kopen, en producenten deze verwerken in hun producten. Er zijn mogelijkheden om dit te verbeteren, concludeert Wageningen UR in haar onderzoek.

Bedrijven ervaren hinder van ondoorzichtige criteria en procedures en subsidies sluiten onvoldoende aan bij de behoefte van bedrijven en specifiek van het MKB. Daarnaast zijn de kosten hoog van het opschalen van een proef naar een commerciële productie.

Bedrijfsleven én overheid kunnen deze belemmeringen wegnemen door een betere onderlinge afstemming. Zij kunnen bij de EU aandringen op het verduidelijken van de eisen en criteria voor markttoelating. Ook kunnen zij bij consumenten en producenten de positieve aspecten van nieuwe eiwitten benadrukken.

Lees ook:
Topman Unilever: 'Alternatieven voor vlees noodzakelijk'
... aanbieden’, zegt de chairman in de nieuwe MarketingTribune. De onthulling leidde tot een item in het NOS Acht Uur Journaal, waarin een grote toekomst aan zeewierboerderijen wordt toegedicht als antwoord op de wereldvoedselproblematiek. De Universiteit van Wageningen voert experimenten met ...

De nieuwe generatie: lekkere vleesvervangers
Sappig, vezelig, met een 'bite': dat is de nieuwe generatie vleesvervangers. Het kan op basis van soja-eiwit, maar ook eiwitten uit lupine hebben de toekomst.   Twee levensmiddelentechnologen uit Wageningen, Frank Giezen en Jeroen Willemsen, ontwikkelden samen een vezelige vleesvervanger ...

Anderhalf miljoen voor onderzoek naar vleesvervangers
Het ministerie van landbouw wil de consumptie van vleesvervangers en duurzame dierlijke en plantaardige producten fors stimuleren. Verburg trekt een half miljoen euro uit voor onderzoek naar alternatieven voor consumptievlees. Daarnaast gaat er 1 miljoen euro naar een onderzoek naar het gebruik van ...

Algen als eiwitleverancier, het nieuwe toverwoord
Algen zouden weleens een heel belangrijke rol kunnen gaan vervullen voor de voedingsindustrie en het klimaat. Als eiwitvervanger in vleesvervangers, maar ook als nieuw type veevoer. René Wijffels, hoogleraar bioprocestechnologie en algenexpert: “Op korte termijn - zo’n 5 jaar ...





01-03-2012 01.00


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT