Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederlander: 'Voedselverspilling is eigen verantwoordelijkheid'

Bijna negen op de tien Nederlanders geeft aan dat ze zelf weleens thuis voedsel verspillen. Hiervan gooit ongeveer zes op de tien wekelijks voedsel weg. 78% van de respondenten uit het ‘Duurzaamheidkompas’ blijkt bereid de eigen voedselverspilling te minderen.

Driekwart van de Nederlandse consumenten erkent dat het nodig is om een stuk serieuzer om te gaan met het kopen, bewaren en consumeren van voedsel. Zo geeft bijna zeven op de tien van de ondervraagden aan voortaan beter te willen letten op de uiterste verkoop- of houdbaarheidsdatum. Artikelen die vanwege de houdbaarheid zijn afgeprijsd, vormen voor drie op de tien van de consumenten een methode om voedselverspilling tegen te gaan. Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders wil na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum voedsel eten wanneer dit zonder risico voor de gezondheid is.

Als oplossingen noemen Nederlanders vooral bij het boodschappen doen sterker rekening te houden met wat al in huis is (56%) en ervoor zorgen dat er niet teveel wordt gekocht (54%). Daarnaast noemen Nederlanders andere, vooral praktische acties die leiden tot minder voedselverspilling. Het geeft aan dat er onder consumenten grote bereidheid is voedselverspilling tegen te gaan. Consumenten vinden het namelijk niet alleen verspilling van voedsel, maar ook vooral zonde van hun geld.

Daarnaast is het gedeeltelijk een ethisch onderwerp – bijna driekwart geeft aan niet zo te zijn opgevoed – maar ook aspecten als honger in Afrika of het onnodig belasten van milieu en klimaat spelen mee.
Ook overheid, supermarkten, restaurants en voedselproducenten zullen zich sterker moeten inspannen om voedselverspilling te verminderen. De overheid in informerende en faciliterende zin, supermarkten en restaurants veel meer via hun product- en serviceaanbod. Genoemd wordt bijvoorbeeld het gratis of met korting aanbieden van producten vlak voor of op de dag van de houdbaarheidsdatum (73% van de ondervraagden), kleinere hoeveelheden verkopen (71%) of andere porties aanbieden (83%), afspraken maken met voedselbanken (79%) of de introductie van doggy bags in restaurants (50%). Nederlanders vinden dat voedselproducenten hun rol om beter te informeren op de verpakking (72%) serieuzer moeten oppakken.

Wereldvoedseldag, 16 oktober 2010: minder afval, minder honger?
Op Wereldvoedseldag 2010 wordt dit jaar aandacht besteed aan de relatie tussen honger en voedselverspilling. In totaal verspillen we in Nederland per jaar 9,5 miljoen ton aan voedsel; dat zijn 1,2 miljoen vrachtwagens vol. Kosten: 4,4 miljard per jaar. Dat is ruimschoots genoeg om bijvoorbeeld de hele bevolking van Ethiopië (80 miljoen) een jaar lang van hun basisvoedsel maïs te voorzien. Wereldwijd gaat meer dan 40% van het voedselaanbod verloren tussen ploeg en bord. Aan de andere kant heeft bijna een miljard mensen honger.

Discussieer mee op Duurzaamheidskompas



Lees ook:

Oproep LNV en TNO hoe voedselverspilling te verminderen
... uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4 november tot en met 20 december 2009 kan iedereen op de website van LNV aangeven waar de uitdagingen rond voedselverspilling liggen. Hier is ook de inbreng van anderen te zien. Omdat iedereen op elkaar kan reageren, zullen uitdagingen steeds ...

Stel meer vragen bij je winkelwagen
... bij, in relatie tot duurzaamheid. Dat de Eerlijke Bankwijzer effect heeft blijkt uit het eerste jaaroverzicht. Alle twaalf ... Oproep LNV en TNO hoe voedselverspilling te verminderen ... uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4 november tot en met 20 december 2009 kan iedereen op de ...

Voedselverspilling best te voorkomen
... uit onervarenheid. Ook als groente en fruit niet aan de homogeniteitseisen voldoet wordt het bijvoorbeeld niet in supermarkten verkocht, wat leidt tot voedselverspilling eerder in de productieketen. ‘In Engeland hebben supermarkten een poosje knobbelige aardappelen verkocht na een slechte ...

 'Voedsel moet duurzamer'
... en informatievoorziening in de toekomst een sterker Europees karakter. Minister Verburg streeft naar Europese regulering van duurzaamheidsclaims. Voedselverspilling De nota Duurzaam Voedsel bindt de strijd aan tegen voedselverspilling; consumenten gooien naar schatting voor zo'n € 1,6 ...

Verburg waarschuwt tegen voedselverspilling
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept consumenten op minder voedsel te verspillen. Nederlandse consumenten verspillen per jaar voor 1,6 miljard euro aan voedingsmiddelen. Dat komt omgerekend neer op zo'n 325 euro per huishouden per jaar. Tijdens een manifestatie op het ...




28-10-2010 09.00


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT