de dikke vegetariër - Brood, pizza, sandwiches en wraps

Calzone

Ingredienten:
1 portie Pizzadeeg (blz. 724), gerezen
500 g ricotta
ca. 70 g gehakte, gekookte spinazie of andere
groene groente, bijvoorbeeld snijbiet of
wilde broccoli (zie blz. 239)
150 g mozzarella, geraspt of in blokjes
80 g versgeraspte parmezaan
zout en versgemalen zwarte peper

Tip van deVegetariër-redactie: Check hier het recept voor het maken van pizzadeeg. In plaats van de ricotta kun je ook geprakte tofoe gebruiken; het lekkerst is gerookte- of tamari-tofoe.

Hoewel je voor een calzone elke gewenste vulling kunt kiezen, is het het lekkerst om kaas én groente te nemen in plaats van alleen kaas. De vulling moet verder weliswaar substantieel, maar ook tamelijk droog zijn. Vullingen die veel vocht bevatten maken het deeg klef. Daarom moet je de ricotta in onderstaand recept goed uit laten lekken.

Je kunt de calzone serveren met Snelle tomatensaus of elke andere tomatensaus, als vulling of om er een stukje in te dippen.

  1. Kneed het deeg lichtjes zodra het klaar is en snijd het in tweeën. Vorm er twee ballen van en leg ze op een met bloem bestoven werkvlak. Strooi er wat extra bloem over en dek af met plasticfolie of een theedoek; laat ze 20 minuten rusten. Laat de ricotta 10 minuten uitlekken in een fijnmazige zeef om het teveel aan vocht te verwijderen.
  2. Meng de spinazie (of andere groente), ricotta, mozzarella en parmezaan. Breng op smaak met zout en indien nodig, peper. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Rol of druk elke bal uit tot een platte cirkel; bestuif het werkvlak en deeg met zo weinig mogelijk bloem. Laat de cirkels een paar minuten liggen; dit ontspant het deeg, waardoor het gemakkelijker uit te rollen is. Rol of druk het deeg op een met bloem bestoven schieter of licht ingevette bakplaat uit tot een cirkel van Ø20-25 cm (niet te dun).
  4. Schep de vulling in het midden van de deegcirkels. Bevochtig de randen van de cirkels met water. Vouw dubbel en druk de naden goed dicht met je vingertoppen.
  5. Bak de calzones 30-40 minuten op een bakplaat of direct op de pizzasteen, of tot ze mooi bruin zijn. Serveer heet of warm.

Dit recept is terug te vinden in De dikke vegetariër op bladzijde 729 in het hoofdstuk 'Brood, pizza, sandwiches en wraps'.




4 reacties

 Floris Heukels op 19 mei 2009 om 23:41
Zo'n dubbelgeklapte pizza smaakt veel sappiger! Ideaal als je er veel groente in wilt verwerken, zoals hier in de combinatie van feta en verse spinazie.


 meijra op 23 april 2010 om 08:54
Ik maak pizzadeeg altijd in dubbele hoeveelheden. De helft vries ik dan in. Als je het deeg 's morgens al uit de vriezer haalt is het verder een fluitje van een cent: uitrollen en vullen met een minuutje voorgekookte broccoli en een mengsel van ricotta, een ei, teen knoflook uit de knijper en de geraspte schil van 1 citroen. Goed mengen en op smaak maken met kruidenzout en peper. Eet met een wortelsalade.


 Petra Smit op 14 mei 2010 om 13:04
Zo'n dubbelgeklapte pizza leent zich prima om restjes van de vorige avond te verwerken. Bijvoorbeeld spaghetti met gekaramelliseerde uien (lekker recept uit De dikke vegetariër op deze site) en zongedroogde tomaatjes.


 Martje op 19 oktober 2011 om 23:31
Goed idee om je pizza dubbel te klappen. Zeker bij spinazie, anders loopt het er maar uit. Ik maakte 'm met feta en pijnboompitten ipv mozzarella. Lekker herfstvakantie recept :-)



Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
jacobuskuch op 6 april 2015 om 13:15
ik houd mij precies aan jullie recept tofoepannenkoeken. wat overblijft is ene natte kleffe boel! wat doe ik verkeerd??? joe.orie@outlook.com...
lees meer  
Boerenkool- of snijbiettaart
Schorseneer op 27 januari 2015 om 00:45
Toen ik het recept las, had ik mijn twijfels of ik het lekker zou vinden. Maar het was heerlijk! Mijn vulling bestond uit mangold / zilversteel en...
lees meer  
Pompoencurry met kokosmelk
VanO op 19 januari 2015 om 15:57
Creamy Curry met Tomaten, Mango en Kastanje champignons... Uit de Snelle Vegetariër. In plaats van de shii-takes heb ik kastanje champignons...
lees meer  
Pasta met knoflook en olie
VanO op 18 januari 2015 om 15:13
Dit is de Rucola Pasta met tomaat en cannelinibonen uit de Snelle Vegetariër. Ik had geen cannelinibonen in huis, dus in de plaats daarvan,...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT