De Vegetarier.nl - Lente

14 x variatie met asperges

De asperge, ook wel 'De koningin der groenten' of het 'Witte Goud' genaamd, is een ware delicatesse. Hoe bereid je witte en groene asperges? En hoe eet je ze het lekkerst?

      
   
 
 

Asperges zijn ideaal voor een snel geserveerd diner. Natuurlijk is het schillen even een handigheidje, maar de rest is zo gedaan. Serveer de asperges gekonfijt of klassiek met gesmolten boter en geprakte ei. In de schil gekookte nieuwe aardappelen erbij (in een mandje onder een theedoek) en genieten. Of ga voor onderstaande variaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van asperges met een Cubaanse of Turkse touch!

 

5 Tips voor perfecte asperges:
1. De truc van stevige, makkelijk te schillen asperges: leg de asperges eerst een half uur in koud water.
2. Schil zo precies mogelijk: liever twee keer dan een bitter schilletje achterlaten.
3. Een speciale aspergeschiller? Prima, maar een dunschiller gaat net zo goed.

4. De beste schilmethode: houd de kop vast en schil voorzichtig in de richting van de onderkant. Snijd twee centimeter van de onderkant af en leg de asperges tot ze allemaal geschild zijn in een bak met koud water.
5. Het hele jaar door asperges van de volle grond eten? Gewoon invriezen. NB: Vries de asperges meteen in na het schillen en wassen. Blancheer ze vooral niet. Verwerk de asperges bevroren en laat ze nooit eerst ontdooien!

 

De lekkerste asperge-variaties
Met een andere saus of boter geef je een aparte draai aan dit klassieke voorjaars-eten.

 

(Voor vier personen:)
Turkse sinaasappelsaus
Ingrediënten: 4 sinaasappels, 1 el honing, 1 el sultanarozijnen, 3 el amandelen, 1 el fijngehakte gember (bolletjes op siroop), 1 mespunt saffraan, 2 el mayonaise en een bekertje crème fraiche.
Was 1 sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Pers de sinaasappel daarna met de overige drie. Doe de rasp en het sap van de sinaasappels met de rest van de ingrediënten in een mengbeker of pureer alles tot een saus in de keukenmachine. Serveer deze saus koud in een apart schaaltje.

 

Saffraan-sinaasappelboter
Deze nuevo Cubano-boter komt uit de Cubaanse keuken die in Florida is ontstaan.
Ingrediënten: 100 g zachte echte boter, de geraspte schil van 1 sinaasappel, 1 tl saffraanpoeder.
Meng de ingrediënten en leg de boter op een stuk aluminiumfolie. Rol de boter tot een staaf, laat in de koelkast opstijven en snijd er 6 plakken van. Je kunt de boter ook gemakkelijk invriezen voor later.

In een soepje, salade of als eenvoudige schotel. Klik op het plaatje en ga direct naar het recept. Wat dacht je van gekonfijte asperges, of  Tuinbonen muntsalade met groene asperges, een  Eenvoudige aspergeschotel, of maak -heel apart- een asperge-pesto bij de pasta en op toast. En ook: bij het recept voor uienquiche staat een leuke variatie voor aspergetaart.

    

   

 





6 reacties

 HannaR op 19 april 2012 om 07:44
Ik mis hier (als Vlaming) het o-zo-populaire eenvoudige recept van 'asperges op vlaamse wijze' oftewel 'asperges à la flamande', dat je hier nu overal kunt eten, één van onze klassiekers.
Witte asperges koken zoals het moet, een hardgekookt eitje prakken, en er over strooien, wat gehakte peterselie er over doen, en serveren met een botersausje en krielaardappeltjes.
http://www.njam.tv/recepten/asperges-op-vlaamse-wijze.
Smakelijk

 Fred8 op 18 april 2013 om 16:21
Leuk dat jullie vandaag in de nieuwsbrief een asperge-special hebben! Ook veel fijne risotto recepten hier op de site. Heb die met vier kazen gekozen. Even een minuutje de asperges meegaren.


 Martje op 17 mei 2013 om 19:31
Aspergesoepje, met wat citroenrasp en kneepje sap... mmmm!


 Sanne Jansen op 24 mei 2013 om 22:45
Asperges in filodeeg, gepocheerd eitje en tabbouleh! Originele combi, gezien in the daily telegraph.


 Steffie Bol op 7 mei 2014 om 01:15
Zag op de bbc dit idee voor een groene aspergesoep!


 theaVanL op 12 mei 2014 om 19:28
Vanavond heb ik als basis een recept van Koken met Karin gebruikt voor Indische asperges met ei. Echt heerlijk!

Snipper een ui, een teen knoflook en 1/4 van een lombok (zonder zaadjes). Zet een pan op met een laagje water en breng aan de kook. Schil ondertussen de asperges en snij in stukken van 4 cm. Wanneer het water kookt voeg je de asperges toe en draai het vuur op z'n kleinst. 5 minuten, dan de asperges uit het water scheppen.
Zet een pan op en kook een ei p.p.hard en pel.
Neem een hapjespan en fruit het ui/knoflook/lombokmengsel. Hak een tomaat fijn en voeg toe. 3cm verse geschilde gember in drie stukken, een salam of laurierblad, een volle theelepel bruine suiker, een flinke scheut ketjap manis, een snuf djahe, wat zout en wat druppels limoensap toevoegen. Tien minuten laten pruttelen.
Voeg dan een flink glas water toe en de aspergestukken m.u.z. van de kopjes, halveer de eieren en 20 minuten laten sudderen, de laatste 5 minuten mogen de aspergekopjes erbij. Water toevoegen wanneer het te droog wordt.
Serveer met aardappel of rijst.

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
jacobuskuch op 6 april 2015 om 13:15
ik houd mij precies aan jullie recept tofoepannenkoeken. wat overblijft is ene natte kleffe boel! wat doe ik verkeerd??? joe.orie@outlook.com...
lees meer  
Boerenkool- of snijbiettaart
Schorseneer op 27 januari 2015 om 00:45
Toen ik het recept las, had ik mijn twijfels of ik het lekker zou vinden. Maar het was heerlijk! Mijn vulling bestond uit mangold / zilversteel en...
lees meer  
Pompoencurry met kokosmelk
VanO op 19 januari 2015 om 15:57
Creamy Curry met Tomaten, Mango en Kastanje champignons... Uit de Snelle Vegetariër. In plaats van de shii-takes heb ik kastanje champignons...
lees meer  
Pasta met knoflook en olie
VanO op 18 januari 2015 om 15:13
Dit is de Rucola Pasta met tomaat en cannelinibonen uit de Snelle Vegetariër. Ik had geen cannelinibonen in huis, dus in de plaats daarvan,...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT