De Vegetarier.nl - Lente

14 x variatie met asperges

De asperge, ook wel 'De koningin der groenten' of het 'Witte Goud' genaamd, is een ware delicatesse. Hoe bereid je witte en groene asperges? En hoe eet je ze het lekkerst?

      
   
 
 

Asperges zijn ideaal voor een snel geserveerd diner. Natuurlijk is het schillen even een handigheidje, maar de rest is zo gedaan. Serveer de asperges gekonfijt of klassiek met gesmolten boter en geprakte ei. In de schil gekookte nieuwe aardappelen erbij (in een mandje onder een theedoek) en genieten. Of ga voor onderstaande variaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van asperges met een Cubaanse of Turkse touch!

 

5 Tips voor perfecte asperges:
1. De truc van stevige, makkelijk te schillen asperges: leg de asperges eerst een half uur in koud water.
2. Schil zo precies mogelijk: liever twee keer dan een bitter schilletje achterlaten.
3. Een speciale aspergeschiller? Prima, maar een dunschiller gaat net zo goed.

4. De beste schilmethode: houd de kop vast en schil voorzichtig in de richting van de onderkant. Snijd twee centimeter van de onderkant af en leg de asperges tot ze allemaal geschild zijn in een bak met koud water.
5. Het hele jaar door asperges van de volle grond eten? Gewoon invriezen. NB: Vries de asperges meteen in na het schillen en wassen. Blancheer ze vooral niet. Verwerk de asperges bevroren en laat ze nooit eerst ontdooien!

 

De lekkerste asperge-variaties
Met een andere saus of boter geef je een aparte draai aan dit klassieke voorjaars-eten.

 

(Voor vier personen:)
Turkse sinaasappelsaus
Ingrediënten: 4 sinaasappels, 1 el honing, 1 el sultanarozijnen, 3 el amandelen, 1 el fijngehakte gember (bolletjes op siroop), 1 mespunt saffraan, 2 el mayonaise en een bekertje crème fraiche.
Was 1 sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Pers de sinaasappel daarna met de overige drie. Doe de rasp en het sap van de sinaasappels met de rest van de ingrediënten in een mengbeker of pureer alles tot een saus in de keukenmachine. Serveer deze saus koud in een apart schaaltje.

 

Saffraan-sinaasappelboter
Deze nuevo Cubano-boter komt uit de Cubaanse keuken die in Florida is ontstaan.
Ingrediënten: 100 g zachte echte boter, de geraspte schil van 1 sinaasappel, 1 tl saffraanpoeder.
Meng de ingrediënten en leg de boter op een stuk aluminiumfolie. Rol de boter tot een staaf, laat in de koelkast opstijven en snijd er 6 plakken van. Je kunt de boter ook gemakkelijk invriezen voor later.

In een soepje, salade of als eenvoudige schotel. Klik op het plaatje en ga direct naar het recept. Wat dacht je van gekonfijte asperges, of  Tuinbonen muntsalade met groene asperges, een  Eenvoudige aspergeschotel, of maak -heel apart- een asperge-pesto bij de pasta en op toast. En ook: bij het recept voor uienquiche staat een leuke variatie voor aspergetaart.

    

   

 





4 reacties

 HannaR op 19 april 2012 om 07:44
Ik mis hier (als Vlaming) het o-zo-populaire eenvoudige recept van 'asperges op vlaamse wijze' oftewel 'asperges à la flamande', dat je hier nu overal kunt eten, één van onze klassiekers.
Witte asperges koken zoals het moet, een hardgekookt eitje prakken, en er over strooien, wat gehakte peterselie er over doen, en serveren met een botersausje en krielaardappeltjes.
http://www.njam.tv/recepten/asperges-op-vlaamse-wijze.
Smakelijk

 Fred8 op 18 april 2013 om 16:21
Leuk dat jullie vandaag in de nieuwsbrief een asperge-special hebben! Ook veel fijne risotto recepten hier op de site. Heb die met vier kazen gekozen. Even een minuutje de asperges meegaren.


 Martje op 17 mei 2013 om 19:31
Aspergesoepje, met wat citroenrasp en kneepje sap... mmmm!


 Sanne Jansen op 24 mei 2013 om 22:45
Asperges in filodeeg, gepocheerd eitje en tabbouleh! Originele combi, gezien in the daily telegraph.


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Spinaziesalade met warme dressing en tofoecroutons
Daphne de Wit op 23 april 2014 om 23:36
Hier op de site staat het recept voor een lekkere barbecuesaus. Die heb ik over de salade gedaan, samen met blokjes geroosterd maisbrood. Lekker!...
lees meer  
Rucolapesto
Jacinta op 22 april 2014 om 12:08
Pesto heb je heerlijk snel klaar. Ik ben er dol op en varieer vaak. Een leuke puur plantaardige variatie op de klassieke pesto genovese maak je door...
lees meer  
Seitan met satésaus
Thomas de Vries op 21 april 2014 om 23:59
Heerlijk en makkelijk recept!
lees meer  
Basisfrittata
Daphne de Wit op 18 april 2014 om 18:06
Vrolijke Pasen frittata met een ei :-)
lees meer  
Gesmoorde tofoe in karamelsaus
Miek Nissen op 16 april 2014 om 16:20
Leuk recept!!
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT