de dikke vegetariër - Soepen

Gazpacho

Ingredienten:

1 kg tomaten, grof gehakt, of een blik tomaten (uitlekken hoeft niet)
1 komkommer, geschild, in blokjes
2 tot 3 sneetjes brood, 1 tot 2 dagen oud,
zonder korst, in kleine stukjes
60 ml extra vergine olijfolie, plus meer voor de garnering
2 el sherryazijn of rodewijnazijn, of meer naar smaak
1 tl fijngehakte knoflook
zout en versgemalen zwarte peper

Niemand weet wat gazpacho precies is; je ziet hem met druiven, amandelen, zelfs met meloen. Dit basisrecept is wat je waarschijnlijk van gazpacho verwacht, maar aan de variaties is te zien hoeveel kanten je ermee op kunt.

  1. Doe de tomaten, komkommer, het brood, de olie, azijn en knoflook met 2,5 dl water in een blender; meng glad. Voeg als de gazpacho te dik is meer water toe.
  2. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe. Garneer met een scheutje olijfolie en serveer meteen of laat eerst enkele uren in de koelkast afkoelen.

Dit recept is terug te vinden in De dikke vegetariër op bladzijde 157 in het hoofdstuk 'Soepen'.

VOOR: 4 personen     TIJD: ca. 20 minuten





8 reacties

 redactie op 17 mei 2009 om 01:26
Heerlijk voor een warme dag, deze Spaanse koude soep. Lekker snel klaar: slechts 20 minuten. Onze favoriet: de Thaise variant met gehakt citroengras, verse koriander en limoensap.
Tip van Jacinta Bokma: in het recept staat dat je bij de Thai-variant de olie moet weglaten, maar een scheut wokolie of sesamolie maakt de soep helemaal af.



 Floris Heukels op 22 juni 2009 om 00:26
Origineel bij een zomers etentje: deze soepbekers zijn eetbaar. Snijd een rode, gele of groene paprika in de breedte doormidden en verwijder de zaadlijsten voorzichtig met een mesje. Haal dan van beide helften een dun kapje zodat de kommetjes straks niet omvallen. Giet de soep er in en zet tot gebruik in de koelkast.


 Peter van Es op 5 juni 2010 om 23:41
En dan je gazpacho zó serveren in een hoge glazen schaal; meteen zin om een tuinfeestje te geven!


 Gijs de Groot op 6 juni 2010 om 16:12
Lekker soepje gisteren bij dat warme weer! Prima combi met reepjes avocado.


 Robert-Jan op 26 april 2011 om 10:06
Met die bloedhitte is dit de enig juiste maaltijd.. en lekker snel gemaakt. Met tuinerwten in plaats van tomaat, veel komkommer, lente-uitjes, avocado en groene paprika! En als je eraan kunt komen: groene tomaat natuurlijk. Garneren met ringetjes bosui en blokjes komkommer.


 Sophiaatje1 op 6 mei 2011 om 22:23
Kleine trostomaatjes over de rand hangen: mooi hè! Croutons erover strooien en verkruimelde fetakaas. Serveer de glaasjes in zo’n grote wijnkoeler met heel veel ijsklontjes er in.


 Shizzkabomb op 7 juni 2011 om 14:08
Nog een stapje simpeler: ik koop tomaten-groentesap van Appelsientje. Die is al lekker dik als basis (dus geen oud brood nodig). Per pak een halve komkommer, knoflookteentje en wat gegrilde paprika blenderen (is dat een werkwoord? :) ) Op smaak maken met eetlepel rode wijnazijn, wat tabasco, kruiden, beetje citroen en that's all there is to it!

 Sanne Jansen op 9 september 2012 om 10:34
Vond deze mooie foto van Russische gazpacho, oftewel Okrosjka. Op het plaatje is kefir (soort zure yoghurtdrank gebruikt, maar ik maak deze soep altijd met verse bietensap).
1 liter kvas = bietensap (ik doe altijd bietensap van een bos verse bieten, aangevuld met ijskoud water)
300 gr. aardappels
60 gr. wortel
30 gr. koolraap
60 gr. rode radijs
70 gr. bosuitjes
160 gr komkommer
90 gr. zure room
3 eieren
dille
zout
suiker naar smaak
Schil de aardappels, kook ze, laat afkoelen en snijd ze in blokjes.
Snijd de wortel en de koolraap in blokjes en stoof ze in een pan met een beetje water tot ze zacht zijn.
Snijd de radijsjes en de komkommer in blokjes en hak de bosuitjes.
Doe alle groenten in een grote schaal.
Bestrooi met zout en giet er de bietensap over. Ik maak sap van verse bieten in de sapcentrifuge.
Doe er suiker naar smaak in. Serveer heel koud, bestrooi met fijngehakte dille en geef er een flinke schep zure room bij.
Prijatnovo appetita!



Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Stroganoff van paddenstoelen a la montali
Martje op 30 juni 2014 om 23:46
Heel makkelijk plantaardig te maken, dit recept: sojaroom is echt een prima vervanger voor dierlijke room. Gezonder en je blijft er ook nog slank bij...
lees meer  
easy peasy IJs maken special
Steffie Bol op 27 juni 2014 om 17:16
Deze Intense Muntthee IJsjes zijn m'n favoriet! Supersnel gemaakt, helemaal plantaardig en ook suikervrij te maken: uit kookboek De Snelle...
lees meer  
Halve avocado met mikado van zeekraal uit de snelle vegetariër
Sanne Jansen op 25 juni 2014 om 23:32
Ik maak dit voorgerechtje heel vaak in allerlei variaties. Heerlijk!
lees meer  
Pannenkoekenfeest
redactie op 24 juni 2014 om 14:34
Jacinta's vega verrukkelijke zwarte bonen Tortillataart - hier met witte bonen-. Recept staat in kookboek De Snelle Vegetariër.
lees meer  
De snelle vegetarier: BBQ en buiten eten
Nathalie Riemersma op 23 juni 2014 om 10:40
De gazpacho van watermeloen uit Puur Plantaardig maak ik vaak in de zomer. En die gegrilde watermeloensteak á la Jacinta Bokma is geniaal! M'n hele...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT