de dikke vegetariër - Soepen

Gerstesoep met seizoensgroenten

Ingredienten:

2 eetlepels neutrale olie, zoals druivenpit- of maiskiemolie

1 ui, gehakt

1 eetlepel fijngehakte knoflook

zout en versgemalen zwarte peper

200 g parelgort

11⁄2 liter groentebouillon of water

1 kg wortelgroenten zoals raap, pastinaak, koolraap, wortel, knolselderij, vastkokende aardappel of een mix,

geschild en in blokjes van 1 cm

1 eetlepel gehakt vers salieblad of 1 theelepel gedroogde verkruimelde salie

 


Tip van deVegetariër: Een lekkere variatie kun je maken door na het fruiten van de ui bospaddestoelen en/of voorgeweekte Chinese paddenstoelen mee te fruiten en bruine linzen toe te voegen.

 

Verhit de olie in een middelgrote kookpan op matig tot hoog vuur. Bak de ui - af en toe roeren - in 3 minuten zacht. Roer de knoflook erdoor, bestrooi met zout en peper en bak dan nog 1 minuut. Voeg de gerst toe en bak al roerend circa 5 minuten, tot hij aan de bodem kleeft. Roer de bouillon erdoor en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel afgedekt 10 tot 15 minuten sudderen tot de gerst zacht is. Zet het vuur weer matig tot hoog en voeg de wortelgroenten

toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en kook de groenten en gerst in 15 tot 20 minuten zeer zacht. Roer de salie erdoor en

kook nog 1 tot 2 minuten. Proef, breng op smaak en

serveer.

 

Tijd: 35 minuten

Voor: 4 personen

Dit recept is terug te vinden in De dikke vegetariër op bladzijde 138 in het hoofdstuk 'Soepen'.






4 reacties

 Floris Heukels op 4 februari 2010 om 11:54
Had nog een pot geroosterde paprika en wist er niks mee te doen. Als je bij dit gerecht nou de helft minder bouillon doet (of misschien zelfs minder), dan laat je de gort droogkoken. Reepjes geroosterde paprika erbij en een handje rucola er voorzichtig door scheppen. Garneer de schotel met grote krullen verse parmezaan. Toppie!


 meijra op 15 februari 2010 om 09:47
Als je er wortel bij doet en de bouillon iets meer dan halveert, krijg je zo'n lekkere schotel. In Italië noemen ze dit een minestrone.


 Sophiaatje1 op 12 september 2011 om 23:11
Eigenlijk best zonde dat we zo weinig met dit graan doen. De Italianen weten er inderdaad wel raad mee, zoals Meijra hierboven zegt.
Het is nu al zo herfstig, dus dit lekkere recept heb ik weer 's in De Dikke opgezocht: maak 'm graag met wortel. selderij en spinazie (de laatste pas op het laatst, niet koken!). In de winter kun je de spinazie vervangen door boerenkool.


 Petra Smit op 7 november 2011 om 22:37
Heerlijk herfstsoepie! Vooral de knolselderij er in doet het goed. Als variatie zijn verschillende paddenstoelen ook heel lekker (laat ze met de ui meefruiten)


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Stroganoff van paddenstoelen a la montali
Daan73 op 9 september 2014 om 12:53
Deze variatie zag ik op karenluvslife.blogspot.nl, met zwarte olijven en venkel. Yum!
lees meer  
De snelle vegetarier: BBQ en buiten eten
Gijs de Groot op 9 september 2014 om 12:40
Wat dacht je van een watermeloensalade met verkruimelde feta, verse basilicum en szechuan peper: foto is terug te vinden op Instagram @JacintaBokma....
lees meer  
Stroganoff van paddenstoelen a la montali
Martje op 30 juni 2014 om 23:46
Heel makkelijk plantaardig te maken, dit recept: sojaroom is echt een prima vervanger voor dierlijke room. Gezonder en je blijft er ook nog slank bij...
lees meer  
easy peasy IJs maken special
Steffie Bol op 27 juni 2014 om 17:16
Deze Intense Muntthee IJsjes zijn m'n favoriet! Supersnel gemaakt, helemaal plantaardig en ook suikervrij te maken: uit kookboek De Snelle...
lees meer  
Halve avocado met mikado van zeekraal uit de snelle vegetariër
Sanne Jansen op 25 juni 2014 om 23:32
Ik maak dit voorgerechtje heel vaak in allerlei variaties. Heerlijk!
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT