de dikke vegetariër - Tofoe, groenteburgers en ander eiwitrijk voedsel

Gesmoorde tofoe in karamelsaus

Ingredienten:

200 g kristalsuiker
1,2 dl Vissaus zonder vis (blz. 778) of sojasaus
80 g sjalotjes, gesnipperd
1 tl versgemalen zwarte peper, of meer naar smaak versgeperst limoensap, naar smaak (maar van
minstens 2 limoenen)
675-900 g stevige tofoe (11⁄2-2 blokken), voorbereid volgens een van de methoden op blz. 640-644, of alleen drooggedept, in blokjes van 2 cm
verse koriander, gehakt, voor de garnering

Tip van deVegetariër-redactie 1: Leuke variatie: prak een gedeelte van de tofoe en bak blokjes en gehakte tofoe in aparte gedeelten van de pan. Ziet er leuk uit.
Tip van deVegetariër-redactie 2: Serveer deze tofoe met kokosrijst en gebakken kokos. Gebruik voor vier personen vier ruime handen basmatirijst (of naar wens) en doe de rijst samen met de rasp van 1 citroen, een kaneelpijpje en een blikje kokosmelk in een grote pan. Vul aan met water tot de rijst een duimbreed onderstaat. Voeg een uien- of groentebouillonblokje toe en kook de rijst in 12-15 gaar. Bak in een droge koekenpan een paar lepels kokosrasp goudbruin en strooi vlak voor serveren over de rijst.

Toen ik op reis in Vietnam was, waren er twee dingen waar ik geen genoeg van kon krijgen: gerechten met knapperig citroengras en gerechten met karamelsaus. In dit gerecht wordt de karamelsaus – feitelijk gesmolten suiker, die iets bitter wordt, terwijl hij zijn kleverige zoetheid behoudt tijdens het karamelliseren – gebruikt om de tofoe in te pocheren. Zorg dat je voldoende zwarte peper gebruikt, een van de karakteristieke specerijen van Vietnam, en serveer dit ongewone, heerlijke maal met rijst.

  1. Zet een diepe, zware pan, liefst met antiaanbaklaag of van gietijzer, op middelhoog vuur en voeg de suiker en 2 eetlepels water toe. Verhit de suiker en schud de pan af en toe (roer niet!), tot de suiker na 10 minuten oplost en begint te borrelen. Laat de opgeloste suiker in 1 minuut donker kleuren en zet het vuur uit. Meng de Vissaus zonder vis met 1,2 dl water en schenk dit mengsel voorzichtig, en op een armlengte van je af, in de pan met de suiker. Zet het vuur middelhoog. Verwarm alles en laat de gestolde karamel onder voortdurend roeren in 2 minuten in de vloeistof smelten. Smoor de sjalot hierin in nog 5 minuten zacht.
  2. Voeg de zwarte peper en wat limoensap toe en doe de tofoe in de saus. Smoor de tofoeblokjes 5 minuten, tot ze heet en licht gezwollen zijn; roer af en toe. Voeg extra limoensap of peper naar smaak toe. Strooi de koriander erover en serveer.

Dit recept is terug te vinden in De dikke vegetariër op bladzijde 651 in het hoofdstuk 'Tofoe, groenteburgers en ander eiwitrijk voedsel'.

VOOR: 4 personen     TIJD: 30 minuten





13 reacties

 Thomas de Vries op 16 juli 2009 om 02:19
Dit is nu echt zo'n recept dat heel gemakkelijk is te maken, maar al je -in dit geval al mijn oosterse gerechten- net even die twist geeft die je wilt. Heerlijk! Moet je echt proberen. Ik gebruik alleen bruine basterdsuiker, nog lekkerder. Bij stap 2. kun je in plaats van tofoe ook allerlei groentes toevoegen, zoals wortel, peultjes, venkel en paksoi (de laatste alleen blancheren=halve minuut meebakken).


 Ilona Hale op 14 oktober 2009 om 13:18
In Thaise gerechten wordt ook vaak verse basilicum toegevoegd. Een hele goeie combi! Ik voegde er ook nog een eetlepel gehakte verse muntblaadjes bij en serveerde het met rijst en broccoli.


 dutchclick op 14 oktober 2009 om 16:41
Zit er heerlijk uit! Die ga ik snel maken!
Let wel op dat er ook Thaise basilicum is. Die is wat zoeter dan de Italiaanse!

 Floris Heukels op 3 december 2009 om 23:44
Ook lekker met een handje pecannoten en in vieren gesneden (parten) spruitjes die je even meefruit.


 Sophiaatje1 op 17 augustus 2011 om 10:10
Wauw, wat een topper! Dit recept maakte ik voor vleeseters en ze vonden het heerlijk. Ik maakte het met Pak Soi, maar het oorspronkelijke Vietnamese gerecht is met Bok Choi die je bij de toko koopt. Met die groene asperges lijkt me ook wel wat. Ziet er mooi uit.


 Daphne de Wit op 27 november 2011 om 21:12
Heb de tweede tip van de redactie gemaakt: yummie! Thnx.


 Martje op 2 december 2011 om 16:21
Lekker met die sjalotjes, ga ik dit weekend weer maken.


 Jacinta op 26 januari 2012 om 22:31
Huisje, boompje... poesje! Van bruine rijst en deze tofoe in karamelsaus of een curry.


 Nathalie Riemersma op 6 februari 2012 om 23:46
Aubergine en lente-ui meebakken en bestrooien met sesamzaadjes. Je kunt er ook nog sperziebonen of peultjes aan toevoegen. Wij eten het met bruine rijst, maar bij weinig tijd met witte basmatirijst.


 Katja Duyves op 10 juni 2012 om 16:09
Ik vind dit recept voor gekaramelliseerde tofoe echt een uitvinding! Hier tempeh gebruikt. Heerlijk bij je favoriete granen (ik doe graag een mix van bijvoorbeeld tarwe of bulgur met linzen of bonen of kikkererwten)


 Sanne Jansen op 13 september 2012 om 11:08
Leuk gerecht!


 VanO op 11 september 2013 om 18:15
Wat is dit lekker!! Nog nooit eerder suiker gekaramelliseerd...en nog nooit vissaus (zonder vis) gemaakt. Een succes!! Ik heb ook de tip (2) van de Vegetariër-redactie gebruikt voor de kokosrijst. Smaakte er heerlijk bij! De vissaus heb ik met zeekraal en hiziki gemaakt. Super!! Gelijk met de tofu, courgette en prei toegevoegd en op het laatst beetgare sperziebonen. We hebben weer zitten smullen....;-))


 Miek Nissen op 16 april 2014 om 16:20
Leuk recept!!


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Stroganoff van paddenstoelen a la montali
Martje op 30 juni 2014 om 23:46
Heel makkelijk plantaardig te maken, dit recept: sojaroom is echt een prima vervanger voor dierlijke room. Gezonder en je blijft er ook nog slank bij...
lees meer  
easy peasy IJs maken special
Steffie Bol op 27 juni 2014 om 17:16
Deze Intense Muntthee IJsjes zijn m'n favoriet! Supersnel gemaakt, helemaal plantaardig en ook suikervrij te maken: uit kookboek De Snelle...
lees meer  
Halve avocado met mikado van zeekraal uit de snelle vegetariër
Sanne Jansen op 25 juni 2014 om 23:32
Ik maak dit voorgerechtje heel vaak in allerlei variaties. Heerlijk!
lees meer  
Pannenkoekenfeest
redactie op 24 juni 2014 om 14:34
Jacinta's vega verrukkelijke zwarte bonen Tortillataart - hier met witte bonen-. Recept staat in kookboek De Snelle Vegetariër.
lees meer  
De snelle vegetarier: BBQ en buiten eten
Nathalie Riemersma op 23 juni 2014 om 10:40
De gazpacho van watermeloen uit Puur Plantaardig maak ik vaak in de zomer. En die gegrilde watermeloensteak á la Jacinta Bokma is geniaal! M'n hele...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT