de dikke vegetariër - Tofoe, groenteburgers en ander eiwitrijk voedsel

Nepkip in zoetzure saus

Ingredienten:
400 gr sojakip, uit de diepvries (of ander naturel sojavlees)

Voor de marinade:
1/2 theel. zout
1/2 theel. versgemalen zwarte peper
2 theel. lichte sojasaus
1 theel. rijstwijn
1 teentje knoflook, geperst
1 theel. sesamolie
1 theel. maïzena

200 gr wilde rijst

Voor het beslag:
65 gr maïzena
35 gr bloem
1 theel. bakpoeder
een snufje zout
zwarte peper
2 theel. donkere sesamolie
100 ml water
zonnebloemolie, om te frituren

1 kleine rode paprika, in stukjes
1 kleine groene paprika, in stukjes

Voor de saus:
500 ml water
40 gr gember, in plakjes
1 teentje knoflook, gehalveerd
1/2 rood pepertje, met zaad
2 eetl. bruine basterdsuiker
2 eetl. azijn
2 eetl. tomatenketchup
1 theel. zout
1 eetl. maïzena, aangelengd met 2 eetl. koud water
250 gr verse ananas, in blokjes

2 eetl. bieslook, fijngesneden

Meng de ingrediënten voor de marinade en roer het sojavlees erdoor. Laat het circa 30 minuten
intrekken.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem droog stomen.

Maak in de tussentijd het beslag en haal daar het sojavlees en de paprika doorheen. Frituur eerst op
middelhoog vuur de sojakip bruin en krokant in de zonnebloemolie en frituur daarna de paprika.

Breng voor de saus het water aan de kook. Voeg de gember, de knoflook en de peper toe en laat
de saus circa 30 minuten pruttelen. Zeef de saus en voeg de basterdsuiker, de azijn, de ketchup,
het zout en de met water aangelengde maïzena toe. Laat de saus nog even koken, voeg dan de
ananasblokjes toe en warm deze even mee.

Meng het sojavlees en de paprika met de saus en serveer direct met de rijst en het bieslook.





9 reacties

 Nathalie Riemersma op 20 maart 2012 om 10:47
Lees net jullie twitterbericht van die 42.700 kalkoenen die Bleker per ongeluk liet vergassen. Fail! Neem de nepkip van de Vegetarische Slager. Lekker eten met een goed geweten!

Ik maak dit heerlijke recept trouwens regelmatig: de zoet-zure saus met seitan (pot, natuurwinkel), stukjes ananas (verse!) en paprika.


 Mascha Smeets op 26 maart 2012 om 20:17
Heb je tip van de ananas overgenomen Nathalie, maar had alleen uit blik. Was prima -ik bedoel heerlijk- te eten! Met bruine rijst en sesamzaadjes erover gestrooid.


 Martje op 29 maart 2012 om 20:10
Zag op de prachtige blogspot Phamfatale.com deze leuke variatie met noedels in plaats van rijst, sugar snaps, stukjes sperzieboon en hele champignons.


 Peter van Es op 2 april 2012 om 23:53
Heb even makkelijk van die tofoeblokjes uit pak gebruikt. Met stukjes wortel, rode paprika en shii-take champignons. In het midden een bol maken van basmatirijst en daarbovenop sperziebonen.


 Emma Nissen op 19 april 2012 om 23:20
Met lekker veel verse koriander erover. Yummie!


 Robert-Jan op 4 mei 2012 om 17:47
En deze dan, ook een fijne variatie: met de lapjes van de Vegetarische Slager, rode ui, champignons en ananas. Geen paprika gebruikt, want daar hou ik niet zo van. Beetje wortel erover raspen en bieslook erboven knippen.


 VanO op 30 maart 2013 om 18:31
Omdat ik dit recept zag in Oosters Vegetarisch van Jolande Burg dacht ik dit recept hier maar bij te zetten. Omdat dit ook uit hetzelfde kookboek komt. En omdat het mijn favoriete recept uit dit kookboek is. Ik maak het met vegetarisch gehakt van de Vegetarische Slager. En ik stoom de courgette en taugé niet maar bak ze mee....

Hier volgt het recept; (zoals ik het maak)
Marinade voor het gehakt. 2 el donkere sojasaus, 2 tl vijfkruidenpoeder, 1 teen knoflook, 2tl gemberwortel, 1/2 tl zwarte peper, 1/2 tl Chilivlokken (ik neem een 2 el peri perisaus), en 1 tl suiker.
Het gehakt hier 15 min. in laten marineren.
Daarna bakken.

In (olijf)olie de knoflook en gember fruiten, courgette reepjes toevoegen, even later de taugé. 1 el lichte sojasaus en 2 tl sesamolie toevoegen en even doorwarmen.

In een pan water koken en de (ik gebruik) bruine rijstnoedels 4 min laten koken.
Dit bij het courgette mengsel voegen.

Dit mengsel serveren met het gehakt en1 bosje fijngesneden lenteuitjes.

Zo klaar en zoooo lekker!!
Eet smakelijk!!!


 VanO op 30 maart 2013 om 18:38
Het is het recept van Oosters Vegetarisch, Jolande Burg. Blz 115. Rijstnoedels met pittig sojagehakt en courgette.


 VanO op 5 december 2013 om 20:30
Dit is de nepkip uit kookboek Isa Does It. Van Isa Chandra Moskowitz. Ook met een zoetzure saus....echt super lekker!!!
"Sticky Orange Chicky Stir-Fry"

Eigenlijk moet je de seitan zelf maken maar ik heb het gekocht (van Hobbit vind ik erg lekker) en gemarineerd in de ingrediënten die Isa Chandra gebruikt met het zelf maken. Salie, edelgistvlokken, sojasaus, knoflook, olijfolie.
Daarna gebakken in sesamolie.

De saus maak je met; sap van een sinaasappel en de geraspte schil, sojasaus, agavesiroop, mirin, en een grote eetlepel maïsmeel. Roeren tot meel is opgelost.
Seitan uit de pan in aluminiumfolie warm houden.

In dezelfde pan een ui fruiten in sesamolie, een rode paprika toevoegen...even later geraspte gember, een rood pepertje, en knoflook..weer even bakken en dan sperziebonen toevoegen.
Saus toevoegen en even laten borrelen en indikken. (Misschien wat water toevoegen) Daarna de seitan toevoegen.

Serveren over rijst of noedels, met wat lenteuitjes en geroosterde sesamzaadjes.
Eet smakelijk!!! 😋



Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief

BESTEL NU!

Nieuw! De Snelle Vegetariër


 

Slank, Slim, Gezond!
 

Puur Plantaardig De Dunne Vegetariër
Snel, gezond, allergie-vrij
 
Spitsuurkoken
 
De Dikke Vegetariër De Kleine Vegetariër
Meer dan 2000 recepten Koken voor 0-15 jaar

Laatste reacties van leden

Basisfrittata
Daphne de Wit op 18 april 2014 om 18:06
Vrolijke Pasen frittata met een ei :-)
lees meer  
Gesmoorde tofoe in karamelsaus
Miek Nissen op 16 april 2014 om 16:20
Leuk recept!!
lees meer  
Penne avocado met erwten en zeekraal
Nathalie Riemersma op 15 april 2014 om 09:21
De rauwe courgettepasta uit kookboek De Snelle Vegetariër vind ik ook een topper. Thnx weer voor de inspiratie
lees meer  
Tempeh bacon
Daan73 op 14 april 2014 om 22:47
Salade van laatste restje boerenkool (maar spinazie kan ook) met avocado, ovengegrilde zoete aardappel en deze tempeh bacon, fingerlicking good....
lees meer  
Pizzadeeg
Peter van Es op 13 april 2014 om 19:44
Weet iemand voor de veganchallenge deze maand een lekkere plantaardige variant voor pizza? Dus zonder mozzarella, maar die vind ik juist zo lekker......
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT