Tags: mineralen, suppletie, vitamines, voedingssupplement voor vegetariërs

Marion Pluimes is diëtiste en schrijft een exclusieve column op deVegetariër. 


Zit ik nietsvermoedend naar de radio te luisteren met mijn boterhammetje met hummus binnen handbereik. Hoor ik dat in Brabant de helft van de melkgeitenbedrijven te dicht bij de bebouwde kom staan. ''Hoe dichter men bij het bedrijf woont, des te hoger het percentage zieken'', wordt er dan geroepen. Dan ontplof ik toch lichtelijk. De geiten zijn niet de oorzaak maar hoe wij geiten houden is het probleem.
 

Is er dan helemaal niemand bij 'de provincie' die zijn verstand gebruikt? Ze willen vooral inzetten op het verplaatsen van de bedrijven. Er staat maar een heel klein stukje over het veranderen van de manier van het houden van zo'n geitenbedrijf. Want wat doen we? We stoppen zoveel mogelijk beesten bij elkaar, doen rare dingen met het voer, laten ze nauwelijks naar buiten
en dan gaan we zitten jammeren als er zoiets als de Q-koorts uitbreekt. Als wij mensen met elkaar op een kluitje gaan zitten, beroerd eten en niet naar buiten gaan, moet je eens zien hoe ziek we dan worden! ( gôh, waar heb ik dit eerder gehoord??).
 

Die arme beesten doen hun uiterste best om aan ons mensen duidelijk te maken dat het zo geen leven is in al die stallen en met een paar vervelende buur-geiten waar ze stress van krijgen. Ze moeten zelfs heel ziek worden om ons dat duidelijk te maken. En wat doen we? De boel wegmoffelen, verplaatsen, aan het blote oog onttrekken. Wat is er mis met minder intensieve geitenhouderij? Net zoals er niks mis is met minder vlees eten, van welke soort dan ook. Er is niks mis met minder geitenmelk drinken of geitenkaas eten. Hoezo verplaatsen? Maak de bedrijven kleiner, minder intensief, zorg dat het klopt met de beesten en hun omgeving. Zorg dat de geitenhouders een fatsoenlijk loon bij elkaar kunnen verdienen. En er hoeven geen miljoenen besteed te worden aan het verplaatsen van de bedrijven. Gebruik dat geld èn het geld wat je overhoudt om ziektes te voorkomen en om de bedrijven gezonder te maken.
Want anders kunnen we er op wachten dat een dier a-, b- of c-koorts krijgt en kunnen we weer helemaal overnieuw beginnen.
 

Het wordt tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen, ons verstand in plaats van onze hebberigheid benutten en de wereld, Nederland, Brabant, je eigen huisdier, fatsoenlijk gaan behandelen!

 

 

 

Marion Pluimes op woensdag 3 februari 2010 om 15:06
4 reacties

amen..
Iris op 3 februari 2010 om 16:33

Helemaal mee eens!
Nicole op 3 februari 2010 om 23:55

Helemaal met je eens Marion. Mail je bijdrage ook aan de heer Henk Jan Ormel (voormalig veearts) en nu lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA ( h.ormel@tweedekamer.nl ) . Hij is de meest fanatieke verdediger van het CDA om de walgelijke vleesindustrie in stand te hoiuden.
Rinus op 12 februari 2010 om 19:09

Ik stuur Ormel regelmatig een mailtje. Hieronder mijn laatste van 10 febr.
---------------------------------------
Dag meneer Ormel,

De Vlaamse schrijver/dichter Dimitri Verhulst is de nieuwe ‘klote(n)ambassadeur' van de Stichting Varkens in Nood.

Enkele van zijn uitspraken:

‘ik vind dat wij op een sadistische en onethische manier met onze dieren omspringen’

‘misschien helpt het om eens duidelijk te stellen dat er vleeseters zijn die willen dat er geen barbarij aan hun maaltijd is voorafgegaan’


Het is maar een mening, hè meneer Ormel.

Met bezorgde groet,

Rinus van Zandwijk (63 jaar)

Bron: Volkskrant van 10 februari 2010, pagina 2 met de titel: ‘Castreren biggen heeft geen enkele zin’.
Rinus op 12 februari 2010 om 19:25

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT