Tags: glaceren, groente grillen, groentegratin, groenterecept, meiknol, moestuin, moestuinrecept, slarecept

 

Wat zijn de origineelste manieren om aardbeien te verwerken, hoe pluk je een lekker maaltje uit de natuur en wat kun je ermee in de keuken? Onze blogger Loethe Olthuis (ook bekend van Radar+ en De Volkskrant) beantwoord al je prangende keuken- en moestuinvragen.

"Ik zag in de groentenwinkel meiknolletjes liggen Wat zijn dat eigenlijk, zijn ze lekker en wat kun je ermee doen?"
Eva de koning

Mmm, meiknolletjes. Geweldig zijn ze. Prachtig roze-wit ook: jammer genoeg verdwijnt die kleur als je ze verhit. In Frankrijk, waar ze veel worden gegeten, heten ze ‘navets’ en hier ook wel ‘meiraapjes’. Ze zijn inderdaad familie van de koolraap, maar smaken volledig anders, dus koolraaphaters: u kunt gewoon doorlezen.
Overigens is een meiknolletje de grote zus van de vroege raapsteeltjes. Als je raapsteeltjes laat uitgroeien, vormen ze onderaards (mei) knolletjes. Het enige verschil is dat sommige rassen (met lekker malse blaadjes) jong geoogst worden als raapsteeltjes en andere rassen (met mooie stevige knolletjes) mogen uitgroeien. Meiknolletjes zijn er trouwens niet alleen in mei, maar de hele zomer.

Hoe smaken meiknolletjes? Zoetig, pittig, iets tussen milde radijs en koolrabi in.
Schillen hoeft alleen bij de grote exemplaren, de schil van kleintjes is meestal
lekker dun. Doe de schilproef door een stukje rauwe meiknol met schil af te
bijten (oké, snijden mag ook) en te kauwen. Als het hapje lang vezelig en hard
blijft in je mond, kun je het knolletje beter schillen. Snijd ze daarna in stukjes of
plakjes. Geschilde meiknolletjes verkleuren snel: leg ze tot gebruik in een bakje
met water en een scheutje citroen.

Rauwe meiknolletjes zijn fris en knapperig, geweldig in flinterplakjes op een boterham met kaas of zoute boter bijvoorbeeld, of grof geraspt als salade: probeer eens samen met wortel en een citroenige dressing.

Foto:
Tip van deVegetariër: Dun gesneden rauwe meiknol en courgette in lange repen (gaat makkelijk met een kaasschaaf), met verse tuinkruiden (tijm!) en een citroenvinaigrette.

Als je ze gaart, verandert de smaak naar bijna notig, nou ja, gewoon meiknollig. Meegenomen is dat ze alles wat je meestooft een extra aromatisch smaakje geven, eigenlijk zoals kruiden dat ook doen. Over kruiden gesproken: meiknolletjes houden zielsveel van tijm en knoflook. Hoe lang het duurt voor ze gaar zijn? Dat hangt
af van hoe klein je ze snijdt. Alles tussen 5 minuten (piepkleine blokjes) tot
globaal drie kwartier. Ze moeten zacht, maar nog wel iets stevig zijn.

Stoven kan dus: dunne plakjes in ovenschotels, in
blokjes in de soep of met andere groenten.

Romig soepje
Je kunt ze ook in stukjes snijden en goed gaarkoken in bouillon (blokje of
zelfgemaakt). Staafmixer erop tot mooi glad, scheutje room of olijfolie erdoor
en op smaak afmaken met zout en (versgemalen) peper: meiraapjesssoep!

Glaceren
Ouderwets lekker is glaceren: meiknolletjes in stukjes, stoven in water met een
scheutje citroensap, wat zout en een klontje boter, deksel schuin op de pan. Als
het vocht is verdampt, zijn de raapjes gaar: doe er nog wat peterselie, kervel of
bieslook over.

Gratin
Meiknol is goede vrienden met kaas en room. Gewoon eerst voorkoken en dan
gratineren, zoals je met aardappelplakjes ook doet.

Gegrild uit de oven
En mijn persoonlijke favoriet: meiknolletjes in de oven. Dunne plakjes husselen met zout, fijngehakte knoflook, tijm/rozemarijn en gul olijfolie. Half uur tot 45 minuten in oven op 200 graden, halverwege omscheppen.

Foto:
Tip van deVegetariër:
Smeer kleine meiknolletjes in met een mengsel van gesmolten zoute boter, curcuma (lekker veel) en snuf gemalen komijn. Curcuma is een krachtige anti-oxidant en geeft de knolletjes een geelgouden kleur.


Zelf oogsten
Helaas: meiknolletjes zijn best lastig te krijgen. De supermarkt heeft ze niet,
je moet naar een natuurwinkel of groentenspeciaalzaak. Maar heb je een tuin
of een ruim balkon? Gewoon zaaien op een zonnige plaats. Kan nu ook nog.
De plantjes die je uitdunt eet je in de sla, de knolletjes kun je zo groot laten
worden als je wilt. Desnoods worden het augustusknolletjes.


Stel ook je vraag aan Loethe

Loethe Olthuis schrijft al jaren over eten en drinken, milieu, gezondheid en dieren. Ze is dol op koken en eten en bereidt alles het liefst met de verse groenten en kruiden uit haar (grote!) moestuin. Trouwe lezers kennen Loethe's belevenissen met haar bijzondere kippen Trui, Klaartje, Keetje en Lotje. Met haar man Ronald woont ze aan de rand van het spoor en uitgestrekte weilanden. De ideale plek voor haar drukke huishouden met poezen Persil en Donder en de konijnen Bob en Biba, hun dochter Marcella en Fluf, Luna en Lika. Loethe heeft inmiddels 12 boeken op haar naam en schrijft wekelijks voor de Volkskrant en voor diverse tijdschriften, waaronder Radar+. Volg Loethe's belevenissen en haar heerlijke recepten. Exclusief op deVegetariër.
>> Stel je vraag aan Loethe via Facebook of Twitter
Loethe Olthuis op vrijdag 16 mei 2014 om 08:52




Geen reacties

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT