Tags: Pasen, vegetarische Pasen

Tja, het blijft natuurlijk bij eieren, zo vlak voor Pasen. Prima hoor, maar jammer dat voor het Paaseieren verven opeens weer witte eieren worden gekocht. Dat zijn vrijwel nooit eieren van vrijlopende kippen (EKO- of Demeter-eieren, Buiteneieren, Graseieren), maar bijna altijd gewone scharreleieren, van kippen die met z’n twintigen op één vierkante meter zitten en nooit met één snavel buiten komen. Waarom dat zo is?

Een biologische kippenhouder vertelde dat het ras dat voor de buitenloop-eieren wordt gebruikt en bruine eieren legt, sterker is dan de kipjes die de witte eieren produceren. En over het algemeen verkopen bruine eieren beter dan witte, die alleen met Pasen in trek zijn.
Hoe zit dat trouwens? Leggen bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren? Vast niet, want mijn twee Burka Babes zijn allebei diepzwart en leggen vrijwel witte eitjes. Ook maar gevraagd, dus. En wat blijkt: het zijn niet zozeer de veren, maar de lelletjes die de eikleur bepalen. Lelletjes? ja, die zachte blote stukjes aan weerszijden van de kop, waarboven –onzichtbaar- de oren van de kip zitten, beschermd door een flatteus toefje veren. Kippen met lichtgekleurde oorlellen leggen meestal witte of lichte eieren, kippen met rode of bruinrode oorlellen, bruine eieren. Ik ben natuurlijk meteen naar buiten gestormd om mijn eigen kippen aan een onderzoek te onderwerpen. En ja hoor, Grote geelbruine Trui en kleine chocoladebruine Klaartje hebben rode oorlellen en leggen ook bruine eieren. Maar dan de lelletjes van de Burka’s: die zijn…. smurfenblauw!
Meteen maar, een tikje ongerust, in de boeken gedoken. En gelukkig: de lelletjes van zijdehoenderen –dat zijn mijn BB’s- hóren blauw. En de eieren wit. Pff, wat een opluchting. Ik bof nog, want er blijken ook kippen met rode lelletjes te bestaan die blauwe eieren leggen. En kippen met bijna zwarte lelletjes die witte eitjes produceren. Dus eigenlijk moeten we die lelletjes gewoon maar vergeten. Voor onderstaand recept uit mijn boek Spitsuurkoken maakt de eikleur in ieder geval niks uit. Geef de gefrituurde eitjes bijvoorbeeld bij de Paasbrunch, maar ze smaken ook prima bij de avondmaaltijd.
 

GEFRITUURDE EIEREN MET KAPPERTJESSAUS

(4 pers.) Opde foto met extra tomaat
 

5 eetl. mayonaise
4 theel. kappertjes + 1 theel. kappertjesvocht
1 theel. fijne mosterd
2 eetl. yoghurt
(eventueel ¼ bosje fijngehakte bieslook en ¼ bosje fijngehakte peterselie)
4 verse biologische eieren
ca. 25 g waterkers of gemengde sla
zout, versgemalen peper
extra: frituurpan met verse (olijf)olie
Meng mayonaise, kappertjes en vocht, mosterd, yoghurt (en eventueel de kruiden) door elkaar tot een sausje. Verhit de frituurolie. Bekleed een bord met keukenpapier. Breek de eieren boven 4 afzonderlijke kopjes. Als er witte damp van de olie komt (ca. 180 graden): laat een ei voorzichtig in het vet glijden (pas op voor spatten). Frituur het ei in ca. 2 minuten, keer het halverwege. Laat het ei op het keukenpapier glijden en frituur de rest van de eieren net zo.
Verdeel de waterkers of sla over 4 bordjes. Leg de eieren erop en serveer ze direct. Geef er zout en peper, de saus en geroosterd brood bij.

 

Loethe Olthuis schrijft al jaren over eten en drinken, milieu, gezondheid en dieren. Ze is dol op koken en eten en bereidt alles het liefst met de verse groenten en kruiden uit haar (grote!) moestuin. Trouwe lezers kennen Loethe's belevenissen met haar bijzondere kip Truus en de andere kippen Trui, Klaartje, Osama en Bin Laden. Met haar man Ronald woont ze aan de rand van het spoor en uitgestrekte weilanden. De ideale plek voor haar drukke huishouden met poezen Persil en Donder en de konijnen Bob en Biba. Loethe heeft inmiddels 12 boeken op haar naam en schrijft wekelijks voor de Volkskrant en voor diverse tijdschriften. Volg iedere week Loethe's belevenissen met de dieren en haar heerlijke recepten. Exclusief op deVegetariër.


 

Loethe Olthuis op woensdag 31 maart 2010 om 10:06
Geen reacties

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT