Tags: Bryan adams, canadese jacht, Ethiek, flexitarier, jagen, steakholder, vleeseter, zeehondenjacht
Voor de steakholder
Een vraag: vindt u dat we dieren mogen doden voor ons plezier? Als u behoort tot de meerderheid van de mensen, antwoordt u “Neen, natuurlijk niet. Niet voor ons plezier.” U denkt aan stierengevechten, aan de plezierjacht, aan barbaarse folkloristische praktijken met dieren in andere landen. Als ik zeg dat u in dat geval wellicht ook tegen het doden van dieren voor voeding bent, dan voelt u vermoedelijk al een zekere weerstand. Mogelijk treden er verdedigingsmechanismen in werking, en heeft u bepaalde gedachten over de boodschapper. En toch hoop ik dat u even verder leest.

 

  • © Brecht Goris Tobias Leenaert. Foto: Brecht Goris
 

Tobias Leenaert

Directeur Ethisch Vegetarisch Alternatief

Voedsel zegt u, dat gaat niet enkel om plezier, dat is iets levensnoodzakelijks.

Ja, voedsel wel, vlees niet. Zowel wetenschappelijk onderzoek als de praktijk van miljoenen vegetariërs wereldwijd, hebben aangetoond dat Homo sapiens perfect zonder vlees kan. Wie vandaag vasthoudt aan het feit dat vlees (of vis) noodzakelijk is voor de gezondheid heeft dichtgeslibde oren of werkt voor de Boerenbond - beide kan natuurlijk ook.

 

Een van de redenen waarom onze samenleving over het algemeen het doden van dieren voor de plezierjacht en stierengevechten afkeurt, maar niet het doden van dieren voor voeding, heeft wellicht veel te maken met het feit dat we bij het eerste niet betrokken zijn en bij het tweede wel. Het maakt niet uit of stierengevechten en plezierjacht moreel afgekeurd of zelfs bij wet verboden zouden worden: we blijven buiten schot, want we doen daar (hopelijk) toch niet aan mee. Makkelijk om tegen te zijn dus. Vlees eten doen de meesten van ons echter bijna elke dag. We zijn betrokkenen, steakholders (pun intended). Deze blog kunt u verder lezen op http://www.mo.be


't Is ook nooit goed

Als je iets goeds wil doen, en andere mensen weten wel dat 't iets goeds is, maar doen het zelf niet, dan zijn ze - u kent dat - zeer vrijgevig met kritische opmerkingen. Soms ervaar je zelfs dat eender wat je zegt op kritiek onthaald wordt. Vegetariërs/veganisten krijgen veel vragen naar hun hoofd geslingerd die dienen als lichte uitdagingen. De vraagsteller stelt hen als het ware op de proef. Een typisch voorbeeld is "dood je dan ook geen muggen?". Het is een vraag waarop je moeilijk een juist antwoord kan geven (nog los van wat je effectief doet met die muggen). Antwoord je: "ik laat die ook leven, inderdaad", dan ben je fanatiek. Zeg je: "die ambetanteriken doe ik dood", dan ben je inconsequent. Jawel, het is zo leuk om de persoon die inspanningen doet, dingen te verwijten, en voor wie wil, zijn die niet moeilijk te vinden.

Deze week waren er twee nieuwsberichtjes die me hieraan deden denken. In Canada is momenteel die vreselijke zeehondenjacht bezig. Morrissey - de meat is murder man - weigert in dat land op te treden vanwege die jacht. Het is zijn manier om een statement te maken. De reactie van de Canadese minister van visserij is dat hij gebrainwashed is door dienrechtenorganisaties, geen rekening wil houden met de lokale bevolking die zogezegd niet anders kan dan op zeehonden jagen, enzovoort.

Daartegenover staan de reacties op veganist Bryan Adams, die bezig is aan een tournee in het Canadese Newfoundland, waar dus diezelfde zeehondenjacht doorgaat. De man wordt nu gezien als hypocriet omdat hij zich uitlaat tegen die jacht, maar daar toch gaat optreden.

Morrissey komt niet, Bryan Adams komt wel, en ze krijgen beide kritiek. 't is ook nooit goed :-)


deVegetariër-blogger Tobias Leenaert is oprichter en coördinator van EVA vzw, de vlaamse vegetarische organisatie die informeert over alles wat met mens-, milieu- en diervriendelijk eten te maken heeft. Deze blog, EVA en Tobias zelf zijn permanent 'under construction'.
Tobias Leenaert op zaterdag 24 mei 2014 om 10:14Meer blogs van Tobias Leenaert


Geen reacties

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT