Tags: eetcultuur, gastronomie, kookboeken, romeinse rijk, Vegetariërsbond, vegetarische maaltijd
Als het goed gaat komt ook de kritiek los. Veganisme is in Duitsland ‘booming’, dus laten de critici nu ook van zich horen. ‘Veganisme is moralistisch totalitarisme’ schrijft filosoof Alexander Grau.  Het zou decadent zijn. Duizenden jaren waren de mensen blij als ze überhaupt iets te eten hadden en voor een deel van de wereldbevolking geldt dit nog steeds.

De Vegetariërsbond legt in haar uitingen steeds meer de nadruk op smaak. We laten zien hoe lekker vegetarisch kan zijn. Is dat dan ook decadent? Wel degelijk zijn er de nodige geschiedschrijvers die het verband leggen tussen een sterke nadruk op een verfijnde eetcultuur en het verval van de samenleving. In de nadagen van het Romeinse Rijk verschenen talloze kookboeken en hielden hooggeplaatste personen zich bezig met de gastronomie. Keizer Vitellius stond als veelvraat bekend. Hij organiseerde een feestmaal waarbij 2000 vissen en 7000 vogels werden opgediend. Ook tegen het einde van de Franse barokcultuur zien we een grote belangstelling voor de eetcultuur opleven. De koninklijke maarschalk Condé was even bedreven in de krijgskunst als in het koken. In Parijs werd aan de vooravond voor de revolutie aan het hof nog een maaltijd opgediend van negen gangen. Hiervoor werd slechts één vleessoort gebruikt, die echter op 22 verschillende manieren was bereid. Dat geeft te denken… Vorig jaar organiseerde de Vegetariërsbond een vegetarisch 40 gangen diner in de Keuken van Floris in Rotterdam. De escapades aan het Franse hof werden hiermee ruimschoots overtroffen, een hedendaagse variant van de Franse Revolutie bleef echter uit. 

De beschuldiging van decadentie is weer eens iets anders. De afgelopen 120 jaar werden vegetariërs vooral gezien als bleekneusjes die vooral wortels en kleffe rijst aten. Maar inderdaad, als het de Vegetariërsbond er alleen om te doen was om ons gezamenlijk te verlustigen aan lekkere maaltijden dan zou het allemaal wat plat zijn. ‘Lekker’ is voor ons de manier om in gesprek te komen over eten. Onze voeding en alle vragen daarom zijn super actueel. Lekker en smaak zijn daarbij geen gelegenheidsargumenten, maar onlosmakelijk verbonden met de meeste vraagstukken rondom voeding. Goed proeven is een weg van bewustwording. Het leert ons onderscheid te maken en na te denken over ons eten en de herkomst daarvan. En dat is precies wat er op dit moment nodig is.

deVegetariër blogger Floris de Graad is directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond. Registreer je en mis nooit meer een weblog. Inloggen kan rechts bovenaan deze pagina. Het is gratis en dat blijft het!
Floris de Graad op dinsdag 27 mei 2014 om 21:11
1 reactie

Kunnen kiezen wat je wilt eten is in sommige gevallen een luxe.
Veel mensen zijn al blij als ze iets te eten hebben. Meestal zit daar geen vlees bij, want dat is dan luxe.

Vriendelijke groet,
Rob Alberts op 12 mei 2015 om 08:37

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT