Tags: mindful eten, spiritueel dieet, spiritueel eten, spiritueel vegetarisch, vleesvrij dieet
Gastblogger: Saskia Bogaart
Over de vraag wat gezonde voeding is zijn boekenkasten volgeschreven en lopen de meningen uiteen. De vraag waar ik echter sinds kort mee worstel: wat is het effect van voeding op je spirituele dimensie? Vlees en vis eten: is dat bevorderlijk voor je spirituele groei? Of juist een remmende factor?


Aanleiding van dit blog: ik ben aan het stoeien met mijn voeding. Een natuurarts adviseerde het paleo- of oerdieet. Eten zoals de prehistorische mens deed, omdat dat genetisch het beste voor ons zou zijn. Dus: fruit, knollen, groenten, noten, zaden, en (biologisch) vlees en vis. Het resultaat na een maand? Ik voel me veel fitter, energieker en geconcentreerder. Maar ik eet dus dier. Terwijl ik hiervoor uit spiritueel oogpunt nauwelijks vlees at.

Vegetarisch eten spiritueel?
Dit dilemma dwingt me om mijn overtuigingen opnieuw te onderzoeken. Is het vegetarisch eten spiritueel? Wat is er spiritueel aan vegetariërs? Laat ik duidelijk zijn: er zijn tal van goede redenen om geen vlees en vis te eten. Het is zeer belastend voor het milieu, de bio-industrie gaat bijzonder slecht met dieren om en te veel vlees is al snel ongezond. Met name die eerste twee redenen hebben zeker raakvlakken met een spirituele levenswijze, waarin je immers oog hebt voor de ander en streeft naar medevoelen met alles wat leeft. Maar is er meer?

Vegetarisch eten en de ziel
Veel spirituele stromingen staan het eten van vlees niet toe, zoals in veel Indiase tradities het geval is. Niet zozeer uit ecologische of ethische overwegingen maar vanwege zielsniveau en spirituele ontwikkeling. De holistisch arts Rüdiger Dahlke beschrijft dit heel treffend in Peace Food. Hij vindt dat het voor de ziel belangrijk is om alleen dat in zich op te nemen wat we van meet af aan zonder problemen en zonder tegenzin zelf verwerken kunnen. Hoe zit dit?

Spirituele redenen om geen vlees te eten
Een zoektocht door literatuur en internet bracht me op de volgende drie belangrijke genoemde spirituele argumenten voor het vegetarisme:

* Spirituele leraren propageren een leven van geweldloosheid. Vegetariërs schaden geen levend wezens zoals vleeseters wel doen.
* Meditatie gaat makkelijker als je geen andere wezens eet omdat je dan niet door het bewustzijn en de laatste emoties van de geslachte dieren wordt beïnvloed.
* Vlees heeft een laag trillingsgetal. Door vaak vlees te eten, verlaag je je eigen trillingsgetal. Met een hoger trillingsgetal daarentegen beschik je over meer persoonlijke kracht en intuïtie en maak je gemakkelijker verbinding met de Bron.

Wat vinden jullie? Is het een must om vlees af te zweren uit spiritueel oogpunt? Ken je nog meer spirituele argumenten om geen vlees te eten? Laat je reactie hieronder achter!

Saskia Bogaart is hoofdredacteur van Diep magazine en redacteur voor spiritualiteit.blog.nl Ze schrijft over spiritualiteit in de meest brede zin vanuit haar interesse in levensbeschouwelijke onderwerpen. Daarnaast verzorgt zij het contentmanagement en de online marketing van spirituele boeken.
redactie op woensdag 11 juni 2014 om 12:53
3 reacties

De oorspronkelijke betekenis van het woord vegetariër geeft 'een filosofisch en moreel uitgebalanceerde levenshouding' aan. Vegetarisme is een levenshouding die bepaald wordt door de gedachte dat je als mens deel uitmaakt van de broederschap van alle levende wezens. Daarbij is iemands verdere religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond van minder belang vonden de oprichters van de Vegetariërsbond al en daar sluit ik me bij aan. Of je nu theosoof, antroposoof, atheïst, soefi, rozenkruiser, zevendedagsadventist, geheelonthouder of niet-roker bent.
JennyHeuv op 11 juni 2014 om 13:45

Ben zelf niet gelovig, maar zie toch écht wel verschil tussen de Happinez-religieus en de zevendedags adventist. Wie-o-wie?
robbie op 12 juni 2014 om 11:28

Nou, spiritualiteit en vegetarisch eten hebben hoegenaamd niets met elkaar te maken. Je bent vegetariër omdat je geen dieren wil eten. Wat heeft dat in g*dsnaam met een "laag trillingsgetal" te maken. Kun je het nog dommer verzinnen?
Jan op 4 maart 2018 om 18:18

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT