Tags: mineralen, preventief slikken, vegetariër en voedingssupplementen, vegetarische voedingssupplementen, vitaminepillen, voedingssupplementen, vtamines

Marion Pluimes is diëtiste en schrijft een exclusieve column op deVegetariër.
 

Het klakkeloos preventief slikken van voedingssupplementen is het stadium van baat het niet dan schaadt het niet allang voorbij. Bovendien gaat het om stoffen die hun natuurlijke 'omgeving ' missen. Alles in het lichaam werkt samen en is op elkaar afgestemd. Als je één stofje flink gaat suppleren dan heeft dat gevolgen voor andere systemen en stofjes in het lichaam. Om die reden is het ook zinloos om een preparaat met louter calcium te nemen. Daar hoort op z'n minst vitamine D bij maar ook zink en magnesium. Verder is de kwaliteit van voedingssupplementen zeer divers, net als de prijs daarvan. We weten dat van de synthetische vitamines (dat is anders dan bij mineralen) de opneembaarheid in de darmen minimaal is. Ik geloof dat er van een gemiddelde vitaminepil iets van 9 % in het lichaam terecht komt. De rest gaat gewoonde de wc in. De kwaliteit is enorm van belang voor een goede opname.
Met andere woorden; de noodzakelijkheid om een voedingssupplement te gebruiken is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. Laat je goed voorlichten, gebruik het als een tijdelijke suppletie. Liever niet als een standaard voedingsmiddel.

 

Het westerse voedingspatroon is er een van uitersten. Waar we zijn ondervoed door overvoeding, zijn we overvoed door goed bedoelde adviezen. Dit wordt er wéér een. In een ratatouille van extra's proberen we in de wereld van voedingssupplementen een helder en eenduidig advies los te peuteren van degenen die er 'iets van zouden kunnen weten'. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn.

Niet iedereen is dezelfde mening toe gedaan. Waar de één vindt dat we niet meer zonder voedingssupplementen kunnen omdat de bodem en voeding onvoldoende voedingsstoffen bevat, zegt de ander dat suppletie onzin is. Of zelfs schade kan toebrengen. Op de vraag of je als vegetariër een voedingssupplement zou moeten gebruiken is dan ook geen standaard antwoord te geven. Of het antwoord moet zijn dat je je goed laat voorlichten door een professional. Want hoe weet je dat nou, of je tekorten hebt in je voeding? En wat suppleer je dan? Vitamines? Mineralen? Probiotica?

 

We hebben al eerder gezien dat een voeding mèt vlees evengoed onvolwaardig kan zijn. Deficiëntieverschijnselen ontstaan niet in een paar weken. Daar gaat wel even wat tijd overheen. Bovendien wil je het liever voorkomen dat je echt klachten gaat krijgen van de tekorten in je voeding. Dus zul je een volwaardige voeding nodig hebben.

Laten we er van uit gaan dat je een volwaardige vegetarische voeding gebruikt. Biologische voeding, dus van goede kwaliteit, vol van verse groenten en fruit, volkoren granen, regelmatig peulvruchten, noten en zaden, af en toe zuivel en eieren en voldoende goede vetten. Dan is er niet zoveel om je zorgen over te maken. Maar! Wat als je ziek wordt. Of overmatig stress krijgt. Of je lust niks. Of dat je naast die volwaardige voeding veel te veel suiker eet, rookt of alcohol neemt. Of problemen aan je gebit waardoor je niets kan eten. Of dat je veel medicijnen moet nemen. Dan is het zinvol om kritisch te kijken naar je veranderde behoeften. En dàn ga je naar een professional die weet waar hij over praat, bloedonderzoek doet, een goede anamnese afneemt of andere manieren heeft om er achter te komen wat jouw behoefte is op dat moment.


Marion Pluimes heeft een vegetarische catering in Breda en weet naast haar drukke praktijk in natuurvoedings-adviezen regelmatig eetworkshops en dineravonden te geven. Check hier alle data.
 

Marion Pluimes op woensdag 17 februari 2010 om 18:46
1 reactie

Zou zeggen, bekijk het stukje van Verdonk.
Waarom toch zuivel en eieren adviseren.
joost op 1 maart 2010 om 15:33

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT