Tags: keuze, kiezen wat je eet
Tot op zekere hoogte beschouw ik Nederland als een vrij land. We kunnen binnen de regels, dat zijn er nogal wat maar toch, behoorlijk onze gang gaan. Ik merkte pas hoe fijn dat was toen ik in een (duister) verleden als 'gastarbeider' werkte in het sjieke Zwitserland. Vanwege mijn buitenlander-zijn mocht ik toch echt een aantal dingen niet of mijn werkvergunning werd ingetrokken. Nou leefde ik niet zo heel erg wild in die tijd maar een collega ging een beetje van het padje af, smeet een bierflesje kapot en zwiepte en wat mee in het rond. Niet handig en uiteindelijk werd hij ontslagen. Dat was wat overdreven maar er was geen redden meer aan. Ik had dat allemaal niet zo door maar toen ik een keer na de avondklok van mijn verblijfplaats naar binnen wilde, werd me het wel duidelijk. De deur was natuurlijk op slot, ik had een paar borreltjes op en dacht, ach ik kan ook wel via het raam. Het plat dak wat daarheen leidde was net iets te hoog dus diezelfde collega hielp me erop. Ik stikte natuurlijk van het lachen want erg soepel ging dat niet. Ik ben letterlijk door het oog van de naald ( badkamer in dit geval ) gekropen want het had een haar gescheeld of de hospita had me gezien en dus die collega ook. Het idee dat dat grote gevolgen had kunnen hebben vond ik erg angstaanjagend.

Soms is het met die vrijheid in Nederland ook lastig als het gaat om een vrije keuze. In de vorm van een oordelende sociale controle. Bijvoorbeeld om ogenschijnlijk niet terzake doende dingen als kleding, merk auto, krant en soort voedsel. Op de lagere school begint dat al. (wat eet jij nou voor raar brood?!). Deels begrijp ik die reacties wel, confrontatie is niet leuk. Het maakt mij niet uit als iemand in een gebreide jurk loopt, als ik hem maar niet hoef aan te trekken. En laat me alsjeblieft niet de Telegraaf lezen want dan loop ik gillend weg. ( … nou ja). Maar ik ben blij dat niet iedereen in een wat-voor-auto-dan -ook rijdt want dan wordt het wel erg saai.

Als het om voedsel gaat spelen er kennelijk ander mechanismen. Wanneer iemand soms, vaker of regelmatig makrobiotisch eet dan wordt diegene vreemd aan gekeken als er een keer een mars doorheen gaat. Als een veganist een keer een eitje verorberd is dat heiligschennis. En je mag jezelf alleen maar vegetariër noemen als je nooit vlees of vis eet want anders ben je niet consequent. Ik vraag me af waar die regel vandaan komt? Als je vegetarisch eet uit ethische overwegingen maar je vindt het wel lekker, dan is elke keer geen vlees eten toch een besparing van een ( stukje) beest? Mag je dan nooit meer vlees eten? Wie bepaald dat dan?

Ik maak leuke dingen mee als ik bij de biologische slager sta. Zoals jullie weten vind ik vlees niet lekker en ben ik het totaal niet eens met de productiemethoden van vlees uit de bioindustrie. Maar als ik een opdracht heb waarbij de klant graag wat vlees wil dan maak ik dat wel klaar mits het een klein onderdeel is van het menu en altijd van biologische kwaliteit. Toch raken de mensen in shock. Ja maar! roepen ze dan: JIJ bent toch vegetariër! (met een lichte opluchting in hun ogen waarneembaar). Dat zou hetzelfde zijn wanneer ik tegen een ( meestal) vleeseter zou zeggen die bij de tofu staat, ja maar jij eet toch vlees! Wat een giller.

Vrije keuze. Iedereen bepaald voor zichzelf wat hij/zij wilt eten. Laten we dat vooral zo houden. We kunnen elkaar wel goed en op een leuke manier informeren over alle mogelijkheden. En dan daarna lekker je eigen keuze maken.

Marion Pluimes is diëtiste en schrijft deze column exclusief voor deVegetariër. Het boek De kleine vegetariër dat zei samen met Antoinette Hertsenberg heeft geschreven, is net uit. Naast haar drukke praktijk in natuurvoedings-adviezen geeft Marion regelmatig eetworkshops en dineravonden. Check onze agenda met alle data.

Bestel Antoinette Hertsenberg's en Marion Pluimes boek!


De Kleine Vegetariër
Vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!
)
144 blz., gebonden, € 19,95

In De kleine vegetariër geven Antoinette Hertsenberg en diëtiste Marion Pluimes tips, adviezen en vooral heel erg veel lekkere en voedzame recepten voor kinderen van alle leeftijden. Van baby's, peuters en kleuters tot aan tieners; voor iedere groep zijn er lekkere vegetarische recepten, die bovendien - met een beetje hulp - ook door de kinderen zelf gemaakt kunnen worden.

  • informatie over gezonde en gevarieerde voeding
  • inzicht in het samenstellen van een afwisselende vegetarische maaltijd
  • tips en adviezen over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap
  • per leeftijdscategorie aan wat je kind aan voedingsstoffen nodig heeft
  • ruim 75 originele en gezonde recepten

Koop dit boek nu via onze webshop
Marion Pluimes op woensdag 18 augustus 2010 om 17:00
2 reacties

Matty: als vegetarisch eten niet LEKKER zou zijn zouden er denk ik heel wat vegetariers afvallen. Verder denk ik dat mensen zoals jij de dieren meer schade doen dan mensen die wat makkelijker met vegetarisch eten omgaan. Als je overal heel strict in bent schrikt dan andere mensen enorm af. Terwijl er heel wat mensen bereid zijn hun vlees vaak te laten staan mits ze zo nu en dan een klein stukje mogen eten. En ja, mensen zoals jij zullen dat nooit vegetariers noemen (en ja, dat zijn ze feitelijk ook niet). Maar gezeur over zulke kleine details als hoe iets wel of niet heet schrikt veel mensen af. Daarom zal ik mezelf geen vegetariër noemen (terwijl ik nooit vlees of vis eet en ook thuis in ieder geval ook geen niet-vegetarische kaas enzovoorts. bij andere mensen wil ik daar niet al te veel over zeuren) maar zal ik eerder zeggen dat ik geen vlees en vis eet.
Saskia op 3 september 2010 om 14:42

Het gaat niet om LEKKER, je eet geen dieren als vegetarier...
Matty op 19 augustus 2010 om 10:46

Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT