Terug naar het nieuwsoverzicht

1 oktober: Wereld Vegetarisme Dag1 oktober is het weer Wereld Vegetarisme Dag. Over de hele wereld organiseren vegetarische organisaties op die dag gezellige evenementen zoals workshops, diners en acties om aandacht te geven aan het vegetarisme. De redactie van deVegetariër vraagt zich af: wat doet Nederland aan deze dag?

Vegetarische-restaurants.nl
Wereldwijd wordt er enorm veel voedsel verspild aan de door ons
zelfgecreëerdeveestapel. Nederland bijvoorbeeld, voert ongeveer 60% van het eigen graanverbruik op aan dieren in de (intensieve)dierenindustrie.
Maar wij en andere rijke Westerse landen verbouwen ook op zeer grote schaal in andere landen plantaardige voeding voor de vee-industrie. Die landen zijn meestal derdewereldlanden omdat het daar goedkoop is om te verbouwen maar ook omdat goedkopere plantaardige gewassen daar beter groeien.
Hoewel het voor landen in Azie, Afrika en Zuid-Amerika financieel
aantrekkelijk is om plantaardige voeding zoals mais te verbouwen voor de export, zouden deze plantaardige gewassen beter kunnen worden aangewend als plantaardig voedsel voor de eigen bevolking.
Elke dag sterven er 40.000 kinderen aan ondervoeding en een groot deel van de wereldbevolking lijdt onnodig honger.
De productie van deze plantaardige veevoedergewassen is bijna volledig in handen van grootgrondbezitters. Zij hebben slechts enkele mensen in dienst en verdrijven de plaatselijke arme bevolking.
Als iedereen direct, zonder omweg via de zelfgecreëerde veestapel plantaardig at, nam een ieder een gelijk deel en hoefde er geen honger te zijn.

Boycot

Vegetarisme is ook een vorm van boycot. Zolang producten uit de bio-industrie worden verkocht, zullen de omstandigheden voor de dieren niet veranderen. De naar schatting 800.000 mensen hier in Nederland die voornamelijk plantaardig eten doen dat wel en sparen jaarlijks het leven van ongeveer 8 miljoen dieren. Als mensen overgaan op helemaal plantaardig zoals vegans doen, dan zou het nog veel meer schelen, ook wereldwijd voor de mensen.

De Britse wetenschapper Simon Fairlie stelt dat vegetariërs en veganisten een goede oplossing zijn voor het wereldvoedselvraagstuk, het wereldhongerprobleem. Wereld Vegetarisme Dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society (NAVS) in 1977.

Lekker uit eten in een vegetarisch restaurant of op zoek naar een cateraar? Vegetarische-restaurants.nl heeft het in kaart gebracht. Kijk hier voor adressen in heel Nederland.

Oproep: Heb jij, als lezer van deVegetarier.nl, nog een idee voor Wereld Vegetarisme Dag? Laat het ons weten!
01-10-2012 10.00


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT