Terug naar het nieuwsoverzicht

De Nederlander gooit jaarlijks 80 warme maaltijden weg

Nederlanders gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Op een speciale website kunnen mensen nu informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen.

De campagne en de website EtenisomopteEten.nl is een initiatief van het Voedingscentrum en Milieu Centraal. Op de website kunnen consumenten praktische informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. Ook kunnen consumenten een gratis bewaarwijzer als hulpmiddel voor in de keuken aanvragen.

Weggegooid eten, geld en energie
Voedselverspilling is een groot probleem. Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Dat komt in totaal neer op zo’n 175 euro per jaar, en omgerekend zo’n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Bovendien gaan zowel grondstoffen als de energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren, verloren als goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Om mensen beter inzicht te geven in hun voedselverspilling, staat op de website een Weggooitest. Aan de hand van een aantal vragen zien mensen of ze meer of minder voedsel verspillen dan gemiddeld.

BN’ers en hun vuilniszak
Op de speciale bijeenkomst zagen pers en vele schoolkrant redactieleden hoe bekende Nederlanders Robert ten Brink en Jesse van de band Valerius aan de tand werden gevoeld over de inhoud van hun vuilniszak. Zowel voedselverspilling als andere thema’s rondom eten kwamen aan bod en onderdeel van de middag was een proeverij met duurzame, futuristische hapjes.

Campagne Eten is om op te Eten
Het is belangrijk dat de consument bewust wordt van zijn voedselverspilling en inziet dat voedselverspilling is te voorkomen door slimmer te kopen, te koken en te bewaren. De gezamenlijke campagne van Voedingscentrum en Milieu Centraal vraagt hiervoor aandacht. De start van de campagne gaat vooraf aan Wereldvoedseldag (16 oktober), dat ook verspilling als thema heeft. De campagne is onderdeel van de gezamenlijke aanpak door Voedingscentrum, Milieu Centraal en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie van het probleem voedselverspilling.






26-10-2010 11.25


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT