Terug naar het nieuwsoverzicht

De nieuwe generatie: lekkere vleesvervangers

Sappig, vezelig, met een 'bite': dat is de nieuwe generatie vleesvervangers. Het kan op basis van soja-eiwit, maar ook eiwitten uit lupine hebben de toekomst.

 

Twee levensmiddelentechnologen uit Wageningen, Frank Giezen en Jeroen Willemsen, ontwikkelden samen een vezelige vleesvervanger op basis van soja-eiwit. De twee voorzien een hoge vlucht voor het product dat dit voorjaar op de markt komt.

 

Het ministerie van LNV gaf hun bedrijf Ojah en zeven andere Nederlandse bedrijven begin 2010 een subsidie voor onderzoek naar alternatieven voor dierlijke eiwitten. Met het geld gaan ze testen of het product ook te maken is met andere eiwitten, zoals erwt, tarwe, lupine of eiwitten uit de aardappelindustrie. Voordeel is dat deze eiwitten dichterbij verbouwd kunnen worden. Lupine bijvoorbeeld, wordt nu nog grotendeels geproduceerd in Australië, maar de regionale teelt van lupine is goed uit te breiden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Louis Bolk Instituut: 'Lupine is een gezond en duurzaam alternatief voor vlees', stelt het onafhankelijke onderzoeksinstituut. De teelt van het gewas is mogelijk in een groot deel van de wereld, waaronder Noordwest Europa. Dit volgt uit een driejarig onderzoek naar de mogelijkheden van de teelt en de menselijke consumptie van het gewas.

 

De mogelijkheden van lupine als vleesvervanger zijn onderzocht door Meatless, een bedrijf dat met zuiver plantaardige grondstoffen volwaardige vleesvervangers maakt. Lupine kan tenminste een deel van vlees goed vervangen omdat het nagenoeg alle aminozuren bevat die een mens nodig heeft. Verder is het rijk aan gezonde voedingsvezels en bevat het bijna geen vet. Eerder onderzoek wees uit dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. Bovendien geven de voedingsvezels een verzadigend gevoel. Dat helpt mee in de strijd tegen obesitas. Wie zich sneller verzadigd voelt, bij een zelfde calorische waarde van het voedsel, zal eerder stoppen met eten. Meatless maakt zowel producten waarin vlees deels word vervangen door lupine als producten die volledig plantaardig zijn. Recent onderzoek van het LEI wijst uit dat in vleesproducten waarin 20% Meatless wordt gebruikt als vetvervanger de consument geen verschil proeft.
 

Ideaal gewas
Voor de verwerkende industrie is lupine ideaal. Lupinemeel en –vezels wordt al langer gebruikt in brood en banket en wordt nu dus tevens als vleesvervanger ingezet. Ook voor akkerbouwers is het een goed gewas om te telen. Het kan goed tegen droogte, verbetert de structuur van de grond en brengt (via stikstofbinding) stikstof in de grond. Daarnaast is de plant in staat (op fosfaatarme gronden,) de fosfaat beschikbaar te maken. Dat betekent dat de bodemvruchtbaarheid in zijn totaliteit toeneemt.
 

Lupineteelt in Nederland
Op dit moment wordt het grootste deel van de lupine in Australië geteeld. Een uitbreiding van de regionale teelt van lupine is echter wenselijk en mogelijk zegt het Louis Bolk Instituut. Wel is daarvoor nog verder (veredelings)onderzoek vereist om de opbrengst te verhogen en om de planten geschikt te maken voor kalkrijke grond. Udo Prins, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut:
“Nu al is de teelt rendabel voor biologische boeren en op arme zandgronden een
alternatief voor graan. Maar er zijn nog volop andere mogelijkheden om de teelt en de opbrengst verder te verbeteren. We staan pas aan het begin van de ontwikkeling van lupine als gewas en als voedingsmiddel.”

 

 

 
09-01-2011 09.30


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT