Terug naar het nieuwsoverzicht

'E-nummers verhullen de kwalitatieve uitholling van ons voedsel'

Toevoegingen aan ons eten, waaronder E-nummers, roepen nog altijd veel vragen op bij consumenten.Wie E-nummers wil vermijden moet niet alleen controleren of er geen E-nummers op de ingrediëntenlijst staan, maar ook nog eens alle verschillende namen uit het hoofd leren. Bijna een onmogelijke opgave stelt consumenten-behartiger foodwatch.

Op 20 februari was foodwatch te zien in een aflevering van RADAR van de TROS om hierover te praten. In Europa zijn ruim 360 goedgekeurde additieven. Deze bestaan onder andere uit conserveringsmiddelen, glansmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. E-nummers hebben in de loop der jaren een negatief imago gekregen, voornamelijk door het feit dat er een aantal controversiële varianten in de reeks zijn opgenomen.

Te denken valt aan Aspartaam (E951), MSG (E621) en de Azo-kleurstoffen. Er zijn echter ook E-nummers waar helemaal niets mis mee is, zoals E162, een kleurstof gewonnen uit bieten of E300, Vitamine C.

Vaak worden E-nummers door de industrie toegevoegd om de winstmarges te vergroten. Een product blijft langer houdbaar, ziet er beter uit en kwalitatief lage ingrediënten kunnen gemakkelijk worden verhuld. foodwatch constateert dan ook dat de kwaliteit van ons voedsel aan de hand van dergelijke toevoegingen wordt uitgehold. Denk bijvoorbeeld aan kant- en klare sandwiches, zoals de Bruine Sandwich Bacon Ei (met wel 19 E-nummers erin), van Johma, of de Guacamole Dip van Casa Fiesta (10 E-nummers). Beide zijn producten die in het verleden al door foodwatch onder de loep zijn genomen.

Helaas verschilt de manier waarop E-nummers op de verpakking worden vermeldt nogal eens. Neem bijvoorbeeld E300. Dit E-nummer mag in de ingrediëntenlijst vermeld staan als E300, als ascorbinezuur of als vitamine C. Dit werkt verwarrend voor consumenten. Mocht u E-nummers willen vermijden moet u bovendien dus niet alleen opletten of er geen E-nummers op de ingrediëntenlijst staan, maar ook nog eens alle verschillende namen uit uw hoofd leren. Bijna een onmogelijke opgave.

Daarnaast hebben sommige E-nummers een dubbelfunctie. Sommige vitamines geven een product een gezond imago, terwijl ze eigenlijk zijn toegevoegd om een product langer houdbaar te maken. In het product Hero Fruit&CO zit bijvoorbeeld E160a, vitamine A, tevens zorgt dit voor een mooi oranje kleurtje van het drankje. De consument wordt hier niets wijzer van en het levert dan ook vooral een voordeel op voor de producent.

Lees ook:

Zin en onzin over voedingswaardeclaims en keurmerken
Wie door de supermarkt loopt zal het zich regelmatig afvragen: Waar zitten E-nummers in en zijn deze toevoegingen schadelijk? Welke E-nummers hebben bijvoorbeeld een dierlijke oorsprong en in welke producten zitten toevoegingen, zoals glutamaat (E620). Ook roepen keurmerken en claims op ...

E-nummers checken kan nu via mobiele Etikettenwijzer
... brengt informatie over etiketten naar de mobiele telefoon. Op een speciale mobiele website en in een iPhone-app vinden consumenten altijd en overal alle E-nummers op een rij, informatie over wat een keurmerk nou precies betekent en meer over wat er op een etiket moet staan.   Met de nieuwe ...

'Misleiding van consumenten een grensoverschreidend probleem'
... been te zetten, een Italiaanse vlag alsof het product uit Italië komt of grootmoeders recept terwijl het product vol zitten met additieven waaronder E-nummers. Foodwatch sluit zich aan bij de conclusie van Test-Aankoop: vertrouw liever de ingrediëntenlijst waarvan de aanwezigheid een ...01-03-2012 01.00


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT