Terug naar het nieuwsoverzicht

EU onderzoek: Forse klimaat- en gezondheidswinst als burger inname vlees halveert

Wanneer alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40%. Bovendien is dan 23% minder land nodig voor de voedselproductie. Er zou minder water- en luchtvervuiling zijn en het aantal mensen met hart- en vaatziekten zou afnemen, Dat stelt een groep internationale onderzoekers in een publicatie in het tijdschrift Global Environmental Change.
Aan het onderzoek werd vanuit Nederland meegewerkt door wetenschappers van Alterra en het Planbureau voor de Leefomgeving. Het onderzoek werd uitgevoerd voor een Europese expertgroep op het gebied van stikstof en voedsel, die beleidmakers en consumenten wil informeren over de impact van voeding op het milieu en de volksgezondheid.

Met behulp van modellen rekenden de wetenschappers uit wat een vervanging van de helft van het gebruik dierlijke producten door plantaardige alternatieven voor gevolgen heeft voor het klimaat, het milieu en de gezondheid in de Europese Unie. Ze stelden vast dat de helft minder vlees eten leidt tot 40% minder stikstofuitstoot. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft er 75% minder soja geïmporteerd te worden. Vermindering van de vleesconsumptie heeft een beduidend groter klimaateffect dan allerlei technische en agronomische maatregelen in de landbouw, constateren de onderzoekers. Alle maatregelen voor een duurzame landbouw leveren waarschijnlijk hooguit 30% reductie in de uitstoot van broeikasgassen op.


23-05-2014 09.00


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT