Terug naar het nieuwsoverzicht

NVWA mag transparantie van rechter vertragen

De strategie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om zich te verschuilen achter procedures, is succesvol gebleken. Op de zitting noemde de rechter het betoog van de NVWA nog een “treurig verweer”, maar in de uitspraak bleek dat de rechtbank er niet omheen kon.

Het is slecht gesteld met ons informatierecht. Sinds vorig jaar is er in totaal 78 miljoen kilo verdacht vlees teruggeroepen (zo'n 4,5 kilo per hoofd van de bevolking) en we worden nog steeds in het ongewisse gehouden over de betrokken producten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verschuilt zich achter procedures om geen openheid te hoeven geven rondom het vleesschandaal bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard.

Alhoewel de NVWA toegaf inmiddels wel over documenten te beschikken, volhardde ze bij het procedurele argument dat er ten tijde van het verzoek van foodwatch geen documenten waren. Op de zitting noemde de rechter dat nog een “treurig verweer”, maar in de uitspraak bleek dat de rechtbank er niet omheen kon. De rechtbank meent weliswaar “dat het [de NVWA] vrij staat om in daartoe in aanmerking komende gevallen te bezien of het mogelijk en wenselijk is om stukken mee te nemen die korte tijd vóór het besluit op het verzoek bij verweerder bekend zijn.” Maar de rechtbank constateert ook: “Deze vrijheid (…) kan de rechter slechts zeer terughoudend toetsen.”

Consument verdient transparantie
De beslissing van vandaag vertraagt de transparantie die de consument verdient en die de sector zo nodig heeft. foodwatch heeft inmiddels een nieuw WOB-verzoek ingediend, 'maar we hebben er geen enkel vertrouwen in dat de NVWA de gegevens op een later tijdstip wel openbaar zal maken', zgt foodwatch. Bij het paardenvleesschandaal in 2013, toen 50 miljoen kilo vlees werd teruggeroepen, kwam immers ook geen openheid, stelt foodwatch. Bovendien zal het meeste (onveilige) vlees al zijn opgegeten ten tijde dat het nieuwe verzoek wordt beoordeeld.

Rechtszaak voor openheid
Afgelopen dinsdag eiste foodwatch in een rechtszaak openheid van de NVWA rondom het vleesschandaal bij slachthuis Van Hattem BV. Een eerder verzoek via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), waarbij foodwatch vroeg om openheid over de betrokken eindproducten, werd geweigerd. De NVWA zei niet over de informatie te beschikken. Volgens foodwatch klopt dat niet, omdat meerdere afnemers van het mogelijk onveilige vlees zich inmiddels bij de NVWA hebben gemeld. De autoriteit heeft dat zelf via de media naar buiten gebracht. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat deze informatie niet bekend is. De NVWA kan immers geen producten terugroepen, als ze niet weet om welke producten het gaat.

Consumenten delven het onderspit
In Nederland delven consumenten vaak het onderspit als het gaat om transparantie. Economische belangen blijken keer op keer voorop te staan. Openheid kan op dit moment alleen worden afgedwongen via de WOB. Volgens foodwatch wringt de overheid zich echter in allerlei bochten om geen openheid te hoeven geven.

Volgens foodwatch is het niet de eerste keer dat de NVWA consumenten bewust niet inlicht over mogelijk onveilige vleesproducten. Ook gedurende het vorige paardenvleesschandaal, toen de NVWA 50 miljoen kilo vlees terugriep, kwam er geen openheid over de eindproducten. foodwatch vroeg ook toen via de WOB om openheid. De NVWA weigerde. Ze stelde dat economische belangen en de reputatie van bedrijven zwaarder wegen dan het belang van de consument om te weten welke producten mogelijk onveilig waren.

Lees ook:

Supermarkten kiloknallen meer met vlees, ondanks schandalen
... week wezen de stuntende supermarkten nog met de vinger naar de vleessector, VWA en de politiek: die zouden samen verantwoordelijk zijn voor de recente vleesschandalen. Maar de oorzaak ligt juist voor een belangrijk deel bij de lage vleesprijs waarmee supermarkten klanten de winkels in proberen te ...


honderden vega verrukkelijke recepten op ons forum 


Puur Plantaardige raw food gazpacho Deze gazpacho uit ons boek Puur Plantaardig is supersnel klaar. Volgens de raw food gedachte zou je zo’n groen ‘soepje’ eigenlijk iedere dag met de lunch moeten eten. Gebruik als het even kan verse kruiden uit de vensterbank of de tuin, die zijn nog net even malser dan als je ze in een zakje koopt. Gezond en snel: we zijn er dol op, vandaar dat we in Puur Plantaardig nog twee...
        
http://www.devegetarier.nl/recepten/puur-plantaardig/puur-plantaardige-raw-food-gazpacho Dit recept staat in:
De Vegetarier.nl


Noedels met norichips
Een oosters fusionfeestje van groentes, ‘Thaise’ basilicum en Japanse chips. Als je geen gearomatiseerde wokolie hebt, fruit dan een teen knoflook erbij. Voor 5-6 personen Tijd: 20 minuten Maak de noedels klaar volgens de gebruiksaanwijzing en stoom of kook in een andere pan in een klein laagje water gedurende 3 minuten de peultjes en broccoli. Giet af, spoel met koud water en...   
     
http://www.devegetarier.nl/recepten/puur-plantaardig/noedels-met-norichips
Dit recept staat in:
De Vegetarier.nlBij de borrel of voorafje: rolletje van courgette
Opmerking van deVegetariër-redactie: Een feestelijke amuse of voorgerecht, afhankelijk van de hoeveelheid.  Als je geen zongedroogde tomaat wilt gebruiken, zijn gehakte hazelnoten ook heel lekker.         1. Was de courgette en trek met een kaasschaaf of dunschiller 12 lange dunne plakken. 2. Blancheer de plakken een halve minuut in kokend water, leg...   
     
http://www.devegetarier.nl/recepten/weekendkoken/bij-de-borrel-of-voorafje-rolletje-van-courgette
Dit recept staat in:
De Vegetarier.nlSlanke gerechten
                                                           ...   
     
http://www.devegetarier.nl/recepten/slank-special/slanke-gerechten
Dit recept staat in:
De Vegetarier.nl28-05-2014 22.00


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


 

De Dikke en Dunne Vegetarier

De dikke vegetarier en de dunne vegetarier samen verkrijgbaar in de webshop

De dikke vegetariër en De dunne vegetariër.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

Ook nog beschikbaar

Vegeterranean

Vegeterranean € 34,95.
Krijg nu via de Agis Vegapolis het aankoopbedrag terug.
Klik hier om naar de webshop te gaan.
 

©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT