de dunne vegetariër - Aan Tafel!

Oosterse bloemkoolschotel met kokos & cashewnoten

Ingredienten:
1 grote bloemkool
3 uien
2 teentjes knoflook
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
100 gram geraspte kokos
2 eetlepels mango chutney
150 gram cashewnoten
1 theelepel suiker
zout en peper
olijfolie
(snelkook)rijst

Tip van deVegetariër-redactie: als variatie kun je er gekookte kikkererwten (blikje of zelf gekookt) en/of sperziebonen aan toevoegen. 

De smaak van deze bloemkoolschotel is veel verrassender dan je op grond van de ingrediënten zou zeggen. Omdat het gerecht mild van karakter is, vinden ook kinderen het heerlijk. en het kost nauwelijks meer tijd dan het maken van 'gewone' bloemkool met aardappelen. Ik maak dit gerecht al 20 jaar met zeer grote regelmaat en het gaat nooit vervelen, een van mijn favorieten!

Was de bloemkool en verdeel hem in niet te grote roosjes. Snij de uien en bak ze in een grote wokpan met wat olijfolie of boter tot ze glazig zijn. Pers de knoflook en voeg toe aan het mengsel, even roeren.

Doe de tomatenpuree en de kerrie erbij, weer even flink roeren. Schenk wat water in de pan  (ongeveer 250 ml) om van het geheel een saus te maken. Voeg de kokos, de mangochutney en een lepeltje suiker toe, plus zout en peper naar smaak. 

Doe de bloemkoolroosjes in de saus, die je met water aan kunt lengen tot hij van een yoghurtachtige dikte is. Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten gaar in de saus. Kook intussen ook de rijst gaar.

Doe de rijst in een tulbandvorm en stort hem daarna op een bord. Vul de rijstrand met het bloemkoolmengsel. Strooi er op het allerlaatste moment per bord een handje cashewnoten overheen, zodat ze zo knapperig mogelijk blijven. 

Combineer met bijvoorbeeld een komkommersalade. 

Bereidingstijd: 20 minuten
4-6 personen

Dit recept is terug te vinden in De dunne vegetariër




13 reacties

 Arnolds op 30 juli 2009 om 22:49
Zeer verrassend!! Zelf geen bloemkool liefhebber, maar zo word ik bijna fan.

In plaats van geraspte kokos, een scheut kokosmelk gebruikt.

En in plaats van mango chutney kun je ook abrikozen jam gebruiken. Dit is supermarkt-technisch handiger.



 sanneben op 11 september 2009 om 14:16
Mijn man en ik houden alle twee helemaal niet van bloemkool, maar aangezien we een abonnement hebben op de groentetas van Odin, komt er dus ook wel eens bloemkool voorbij. Ik ben erg blij met dit recept uit de dunne vegetariër. En ja, ik gebruik ook vaak kokosmelk uit een pakje of een blik. Ook onze kinderen, zijn blij met dit recept!

 Karlam op 18 november 2009 om 12:15
Erg lekker, en een heel andere manier van bloemkool eten, de kinderen vonden het ook heerlijk.

 Ines&Rinus op 12 februari 2010 om 18:50
Bij de ingredienten van dit gerecht staat: (snelkook)rijst.
De voedingswaarde van snelkookrijst in nul, nul. Je eet alleen maar zetmeel. Niet zo goed voor een vegetarier. Vervang het door ongepelde rijst !

 redactie op 12 februari 2010 om 23:00
Helemaal gelijk, Ines en Rinus. Wij eten ook 9 van de 10 keer bruine rijst. En dan niet die voor gegaarde van de supermarkt die je in 20 minuten maakt, maar gewoon van de natuurvoedingswinkel. Kost je wel drie kwartier, dan kook ik altijd voor twee dagen. Maar Antoinette schreef De dunne vegetariër met het oog op 'verrukkelijk vegetarisch in een handomdraai': recepten die je binnen een half uur op tafel zet. Dan doe je gewoon die ene keer een witte basmatirijst van goede kwaliteit, toch? En risotto wil ik ook van de (witte) Arboriokorrel. De overige negen keer doen we bruine rijst van Demeter-kwaliteit. Precies, die waar alle levenskrachten nog in zitten.

 Daphne de Wit op 3 oktober 2010 om 10:40
Lekker! Doe er zelf vaak erwtjes bij en altijd verse koriander, de peterselie uit de Oosterse keuken.


 Esther op 22 oktober 2010 om 07:28
Dit was een erg lekker recept, ga het zeker vaker maken. bedankt voor de tip van de abrikozenjam, kon zo gauw niet aan mango chutney komen! Heb het gelijk gemaakt met zowel sperciebonen als kikkererwten. gaat zeker vaker op tafel.

 antoinetje1959 op 31 juli 2011 om 21:32
Ik heb het gemaakt met broccoli. Ook erg lekker. We hebben het gegeten met zilvervliesrijst en extra mangochutney. De andere tips zal ik ook eens uitproberen.
Helaas heb ik geen foto gemaakt. Een andere keer ...

 Martje op 25 september 2011 om 18:53
Heb net ook Puur Plantaardig in huis, de opvolger van jullie Dunne Vegetariër. Wauw! Weer een boek vol heerlijke, snel gemaakte recepten. Er staat een geweldige bietensoep in met venkelzaadjes. Toevallig had ik ergens gelezen dat die niet alleen vaak in de Zuid-Italiaanse keuken, maar ook de Indiase keuken worden gebruikt. Meteen bij de kruiderij in dit recept (een van m'n favorieten!) een halve eetlepel in de vijzel gestampt... best slimme vondst al zeg ik 't zelf :-)


 VanO op 1 oktober 2011 om 12:56
Erg lekker recept! Ik maak het wel altijd met verse tomaten en een klein blikje kokosmelk. Zonder cashewnoten en met volkoren basmatierijst (Ekoland). Dat ruikt altijd zo lekker, en is in 20 minuten klaar!


 HannaR op 7 januari 2012 om 16:16
Ik heb dit gisteren klaargemaakt, en het was overheerlijk, en zo eenvoudig.
Ik heb wel door de saus een scheutje Alpro Soja Culinair gedaan, om het een beetje 'romiger' te maken.
Aangezien ik het recept volgde vanuit het boek, stond er niet bij vermeld om evt. kikkererwten erbij te doen, dan zou het nòg beter geweest zijn :-). Volgende keer dan maar.
(Ik zit nu wel met een nog bijna volle pot mangochutney, dus daar moet ik ook weer inspiratie voor vinden om dat ergens in te kunnen verwerken, dus ideëen altijd welkom).

 Marije W op 15 januari 2012 om 13:09
Erg lekker recept en erg handig als je een keer weinig tijd hebt. Ik heb er tofu stukjes doorheen gedaan. Voor het gemak heb ik gekozen voor het 1 minuutje rijst, dat was basmati-rijst die je zo klaar maakt in de magnetron.


 Jacinta op 25 januari 2012 om 16:44
Knutselen met eten: zo smullen je kleintjes gegarandeerd! De zwarte, gerookte sesamzaadjes van de groothandel (ook bij delicatessenwinkels) waren ideaal. Gemaakt ter ere van het Chinees nieuwjaar. Laat je fantasie de vrije loop! Morgen huisje, boompje, poesje (speciaal voor Bloeme).


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


Laatste reacties van leden

Cannellinibonen met artisjokken en cavatelli
HenkVlaming op 20 januari 2017 om 16:30
canellinibonen met artisjokken en cavatelli ???? recept niet te vinden. alleen de titel.
lees meer  
Tempeh bacon
gerjo01 op 28 juni 2016 om 10:08
Colgin liquid smoke is ook online te koop bij Shop America in twee varianten namelijk Mesquite en Hickory voor €5,29 per flesje:...
lees meer  
Kerst feest-dossier 2015: meer dan 60 recepten!
Gijs de Groot op 22 december 2015 om 14:35
Heb de Lekker Vegetarisch Verwenbox ontvangen. Die receptenkaarten vind ik een vondst. Topper van De Snelle Vegetariër schrijfster Jacinta Bokma....
lees meer  
De-kool-zonder-de-geit-maar-met-amandelen
Kieke op 14 oktober 2015 om 13:24
Wat voor amandelen adviseer je hier: Rauw? Gerookt?
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT