de dunne vegetariër - Aan Tafel!

Stroganoff van paddenstoelen a la montali

Ingredienten:
3 teentjes knoflook
500 gram verse paddenstoelen (bv. champignons, cantharellen, oesterzwammen)
1 pot seitan
2 uien
3 eetlepels brandy
blikje tomatenpuree, 140 gram
blik gezeefde tomaten
200 ml room
5 eetlepels olijfolie
zout en peper
(zilvervlies)rijst

Tip van deVegetariër-redactie: voor een luxere smaak kun je ook gekookte kastanjes toevoegen (in de herfst vind je ze volop bij de groente-afdeling van de supermarkt - gekookt en vacuüm verpakt). Ze zijn ook in blik verkrijgbaar (let er op dat je dan niet de gezoete kastanjepuree pakt).



In dit gerecht gebruik je seitan, tarwegluten. Dat is in potten te koop bij de natuurvoedingswinkel. Je kunt ook andere vleesvervangers gebruiken (bijvoorbeeld Meatless - op basis van Lupine).
De culinaire versie van dit gerecht met zelfgemaakte seitan staat in het boek Vegeterranean  van Alberto en Malu Musacchio. Die is nog lekkerder, maar kost meer tijd. Hier de doordeweekse variant.

Verhit 3 eetlepels olijfolie op een hoog vuur en fruit daarin 2 hele tenen knoflook. Doe de in plakjes gesneden paddenstoelen erbij zodra de knoflook begint te verkleuren. Bak tot de paddenstoelen gekleurd zijn en het vocht is verdampt. Verwijder de knoflook en zet de paddenstoelen weg tot gebruik. 

Laat de seitan uitlekken en snij in plakken van 1 x 4 cm. Hak de uien en het overgebleven teentje knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak de knoflook en de ui 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg de seitan toe en bak in een minuut of 5 mooi bruin. 

Ondertussen roer je de gezeefde tomaten, het blikje tomatenpuree en de room door elkaar. Verwarm dit in een pannetje totdat  het net niet kookt. Voeg evt. wat zout en peper toe. 

Nu gaan we de seitan flamberen. Giet de brandy in de pan, die je scheef houdt op het vuur, zodat de vlam in de pan slaat. Hang noiet met je gezicht of je haar boven de pan en zorg dat de afzuigkap uit is. Voeg na het flamberen de paddenstoelen toe aan de seitan, bak nog even een minuut en doe dan de tomatenroomsaus erbij. Even roeren. Lekker met rijst. 


Bereidingstijd: 20 minuten
4-6 personen
Dit recept is terug te vinden in De dunne vegetariër op blz. 58




27 reacties

 Robert-Jan op 15 november 2009 om 10:47
Als je niet zo'n fan bent van paddenstoelen, maar wel van de seitan en tomatensaus, kun je ook sugarsnaps er in doen en rode paprika.


 Ilona Hale op 18 november 2009 om 16:15
Vond 'm heerlijk! Prima met pasta en gestoomde stukken prei.


 Floris Heukels op 21 november 2009 om 17:22
Ook lekker op brood bij de lunch als je wat over hebt van de vorige dag. Je kunt het ook sneller doen, maar dan heb je wel een ander receptje:
Bak de champignons in een klontje boter, voeg lekker veel (5 eetlepels) creme fraiche toe, goed roeren en op smaak maken met zout en peper. Garneer met geknipte bieslook. Toast dikke plakken brood in een scheutje hete olijfolie in de koekenpan en beleg met de Stroganoff.


 alexc op 22 november 2009 om 10:04
Ik heb het gemaakt zonder tomaten, maar wel met room en met een handje gekookte kastagnes erbij. Daarmee heb ik een bakje van bladerdeeg gevuld. Erg lekker en zag er ook leuk uit!

 Julius Huitema op 25 november 2009 om 13:42
Het is niet altijd makkelijk aan verse dragon te komen (je kunt het wel altijd bestellen bij je groenteboer), maar de smaak is zó speciaal, dat is het absoluut waard. Fuit ui, knoflook en paddenstoelen in hete olijfolie, blus met een scheut sherry en roer er een bakje creme fraiche door. Paar minuten zachtjes koken en twee eetlepels verse, gehakte dragon erdoor roeren. Als je geen verse dragon hebt, kun je uitwijken naar gedroogde dragon. Die fruit je dan mee met de ui en knof. Gebruik wel hoogstens een theelepel, want de smaak is heel sterk!


 Thomas de Vries op 26 december 2009 om 23:16
Na tijdens de kerstdagen uren in de keuken te hebben gestaan, vind ik dit wel een hele goeie:
Gesnipperd uiitje fruiten met 1 teen knoflook uit de knijper, 1 eetlepel zoete paprikapoeder en 1 in stukjes gesneden rode paprika. 5 minuutjes op heel zacht vuur laten pruttelen. Een blik paddenstoelenroomsoep erbij plus 3 eetlepels sour cream en (eventueel) de stukjes seitan. Alleen nog verwarmen en de saus serveren bij pasta of rijst.


 meijra op 1 januari 2010 om 12:13
Feestelijk nieuwjaarsreceptje: Maak wat extra stroganoff en vul daarmee de volgende dag deze filodeegpakketjes. Een handje overgebleven gedroogde cranberries kunnen hier ook goed bij. Filodeeg ligt naast de bladerdeeg in de diepvries. Je kunt er prachtige buideltjes mee maken zoals hier, maar persoonlijk vind ik roomboter bladerdeeg toch lekkerder. Rol de plakjes dan eerst even uit en vul ze dan.


 jacqueline b op 4 maart 2010 om 13:23
Je kunt de seitan ook vervangen door een restje overgebleven bruine rijst en gerookte tofoe met het mengsel vullen. Even onder de grill of nog 10 minuutjes in de oven op 200 graden, et voila!


 Collie op 10 november 2010 om 14:48
CHAMPIGNON STROGANOFF

Dit recept komt uit de reeks Succesvol Koken. Met mondelinge toestemming van Rudolph van Veen, zet ik dit overheerlijke recept op deze site.

Voor 4 personen:
2 eetl. walnootolie
50 gr. ongezouten roomboter
125 gr. sjalotten, fijngesnipperd
2 tenen knoflook
1/2 theel. zwarte peperkorrels, grof gemalen
400 gr.( gemengde) paddenstoelen
125 ml. droge witte wijn
2 eetl. droge vermout
150 ml. zure room
3 eetl. melk
1 eetl. verse dragon, fijn gesneden
25 gr. augurken
1 eetl. Franse mosterd
1 eidooier, losgeklopt.

Olie verhitten in een grote pan, boter toevoegen en laten smelten.Voeg sjalotten, knoflook en gemalen peperkorrels toe en fruit 5 minuten op laag vuur tot de sjalotten zacht zijn. Roer de paddenstoelen erdoor, zet het vuur iets hoger en bak nog 5 à 6 minuten, tot de paddenstoelen licht goudbruin zijn.
Voeg wijn en Vermouth toe en blijf koken tot de vloeistof in de pan is ingekookt tot een stroperige consistentie. Doe room en melk in een kleine sauspan, warm voorzichtig op en voeg het mengsel bij de paddenstoelen. Roer de gesneden dragon, de augurken en mosterd erdoor. Breng aan de kook en laat 1 minuut zacht koken. Schep wat van de saus op het geklopte eigeel en klop het door elkaar. Giet dit mengsel over de paddenstoelen en roer goed door elkaar. Zonodig op smaak brengen.

Heerlijk met geroosterd knoflookbrood

 Mariet72 op 10 december 2010 om 13:45
Heerlijk zeg! Wij aten het gisteren met rijst en gestoomde broccoli erbij. Ik heb meteen wat potten seitan ingeslagen want het is oneindig lang houdbaar dus altijd handig om in huis te hebben. Maar dat flamberen is mij niet gelukt hoor:de vlam sloeg niet in de pan en ook met een aansteker kreeg ik het zaakje niet aan het fikken. Het was erg lekker hoor maar ik ben toch wel een beetje benieuwd naar de smaak van dit gerecht als het wél geflambeerd is. Iemand tips?!

 Miek Nissen op 11 december 2010 om 22:36
Plaatje toch met deze porcini toch? Op de Amsterdamse Noordermarkt op zaterdag staat een stal met heel veel soorten paddenstoelen. Maak bij de groenteboer je eigen mengsel en serveer de stroganoff met wilde rijst. Lekker!


 Mariet72 op 13 december 2010 om 12:38
Miek, inderdaad, lijkt me heerlijk met al die paddenstoelen. Laat jij de tomaten en de tomatenpuree weg?

 Daphne de Wit op 17 december 2010 om 11:31
Wij gaan dit kerstavond eten! Ik maak een dubbele hoeveelheid en doe de vulling de volgende dag in filodeeg. Erbij een portsaus. Top toch? Wie zet een lekkere saus hier op het forum?


 yvonneve op 18 december 2010 om 15:15
heerlijke recept, probleem is alleen wel de seitan. Veel merken "piepen" bij het kauwen. Heeft iemand een tip wat een goed merk is en waar dit te koop is?

 Marie de Raad op 3 januari 2011 om 15:52
De seitan uit glazen pot van de natuurwinkel piept niet hoor. Weet alleen het merk niet..
Deze stroganoff is ook heerlijk met pasta en veel gehakte peterselie erover.


 Mariet72 op 21 januari 2011 om 13:29
Gisteren weer gegeten (lekker!) maar weer niet gelukt om een vlam in de pan te krijgen. Help! Het smaakt evenzogoed erg lekker maar ik ben zo benieuwd hoe het smaakt als het geflambeerd is.
Lukt het bij jullie wel om het aan het fikken te krijgen? HOE DOE JE DAT?!

 Gijs de Groot op 22 januari 2011 om 00:35
Mariet, ik denk dat het je zo wel lukt te flamberen:
1: zorg dat de pan echt gloeiend heet is
2: gebruik drank met een zo hoog mogelijk alcoholpercentage -probeer eens wodka
3. ik verhit altijd eerst een grote soeplepel boven het vuur, schenk dan (let op: niet boven het vuur!) de drank in de lepel, lepel bij het vuur (vlam in de lepel) en dán het hele brandende goedje over de stroganoff gieten


 Emma Nissen op 6 maart 2011 om 23:59
Hihi, voor een spookachtig mooi verjaardagsetentje. Spuit spookjes van aardappelpuree (spuitzak) óp de stroganoff. De oogjes van ketchup of chilisaus doe je erop met een theelepel.


 Max Roodhaan op 29 juni 2011 om 16:12
Als variatie is deze ook lekker: heb 'm op smaak gebracht paprikapoeder, Dijon mosterd, sherry, kneepje citroensap en verse peterselie.


 VanO op 25 juli 2011 om 20:48
Heerlijk recept. Ik maak het regematig, maar wel met een zelfgemaakte tomatensaus. Vandaag gemaakt met pilavrijst uit de dikke vegetariër. Echt een aanrader!!

 VanO op 31 augustus 2011 om 11:49
Gisteren dit recept weer gemaakt met risottorijst en doperwten. (zonder parmezaan) Dus nu met foto.


 Peter van Es op 13 september 2011 om 21:33
Helemaal lekker recept! Ik doe meestal een combinatie van portobello en shitake. De seitan is ook een vondst.


 Sophiaatje1 op 31 oktober 2011 om 12:35
Ben helemaal geïnspireerd door jullie nieuwe boek Puur Plantaardig, dus ook dit recept 100% plantaardig gemaakt met sojaroom. Heerlijk als je zilveruitjes of andere mini-uitjes gebruikt; verse, dus niet de zure uit pot!


 Florian Visser op 18 april 2012 om 14:46
Hé wat leuk, die foto zag ik via jullie twitterberichtje vanochtend. De pasta is ook nog eens glutenvrij -ben ik zelf overigens niet. Ga ik zeker proberen. Ben ook fan van Puur Plantaardig!


 VanO op 23 februari 2013 om 18:05
Weer eens dit recept gemaakt maar altijd toch een beetje anders... Een tomatensaus gemaakt met verse tomaten, tijm, oregano, chilisaus, en sojaroom. Kastanjechampignons en shii takes gebruikt. En omdat ik een fles bio rosé open had, een grote slok bij de seitan gedaan ipv flamberen. Dit alles met volkoren basmati rijst. Mmmmmmm........


 Martje op 30 juni 2014 om 23:46
Heel makkelijk plantaardig te maken, dit recept: sojaroom is echt een prima vervanger voor dierlijke room. Gezonder en je blijft er ook nog slank bij :-))


 Daan73 op 9 september 2014 om 12:53
Deze variatie zag ik op karenluvslife.blogspot.nl, met zwarte olijven en venkel. Yum!


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Ontvang de nieuwsbrief, lekkere recepten, online magazine en altijd het laatste nieuws.

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


Laatste reacties van leden

Cannellinibonen met artisjokken en cavatelli
HenkVlaming op 20 januari 2017 om 16:30
canellinibonen met artisjokken en cavatelli ???? recept niet te vinden. alleen de titel.
lees meer  
Tempeh bacon
gerjo01 op 28 juni 2016 om 10:08
Colgin liquid smoke is ook online te koop bij Shop America in twee varianten namelijk Mesquite en Hickory voor €5,29 per flesje:...
lees meer  
Kerst feest-dossier 2015: meer dan 60 recepten!
Gijs de Groot op 22 december 2015 om 14:35
Heb de Lekker Vegetarisch Verwenbox ontvangen. Die receptenkaarten vind ik een vondst. Topper van De Snelle Vegetariër schrijfster Jacinta Bokma....
lees meer  
De-kool-zonder-de-geit-maar-met-amandelen
Kieke op 14 oktober 2015 om 13:24
Wat voor amandelen adviseer je hier: Rauw? Gerookt?
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT