de dikke vegetariër - Peulvruchten

Chili van zwarte bonen met espresso

Ingredienten:
3 el extra vergine olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 el geperste knoflook
675 g fijngehakte tomaten (uit blik is prima; laat ze niet uitlekken)
1,2 - 2,35 dl vers gezette espresso koffie od 2,35 - 5,7 dl vers gezette koffie of 2 el oploskoffie
2 el chilipoeder
60 g bruine basterdsuiker of 3 el melassestroop
1 kaneelstokje van 8 cm
450 g gedroogde zwarte bonen, gewassen
zout en versgemalen peper

Tip van deVegetariër-redactie: deze chili kun je ook met chocolade maken of gerookte thee (zie voor het laatste recept De dikke vegetariër, blz. 608). Lekker om te garneren met blokjes avocado en verse koriander. Serveer met rijst of een stapel warme tortilla's. Andere bonen kun je natuurlijk ook gebruiken, zoals kidney- of sojabonen.
Noot: door bonen uit blik te gebruiken, wordt de bereidingstijd slechts 25 minuten.




1. Verhit de olie in een braadpan met goed sluitend deksel op middelhoog vuur. Fruit de uien in de hete olie, onder af en toe roeren, in vijf minuten glazig. Fruit de knoflook 1 minuut mee.

2. Roer de tomaten, espresso, het chilipoeder, de suiker, het kaneelstokje en de bonen erdoor en zet alles onder water. Breng aan de kook. Temper het vuur zodat alles zachtjes kookt. Doe een deksel op de pan en roer af en toe, tot de bonen zacht beginnen te worden (bij ongekookte bonen 30-40 minuten). Voeg een flinke snuf peper en zout toe.

3. Laat de bonen dan in 45 minuten tot anderhalf uur gaar koken. Voeg zonodig naar smaak extra suiker, peper of zout toe. Serveer direct of bewaar het gerecht afgedekt maximaal drie dagen in de koelkast.

Dit recept is terug te vinden in De dikke vegetariër op bladzijde 608 in het hoofdstuk 'Peulvruchten'.




12 reacties

 Ilona Hale op 22 november 2009 om 16:52
En als je nog wat chili over hebt van de vorige avond: ik had net te weinig voor een volledige maaltijd, dus heb wat quinoa erbij gekookt (gierst of couscous kan ook). De quinoa roer je door de chili en met dat mengsel vul je halve paprika's, die je om tijd te winnen een paar minuten in een laagje water kunt voorkoken. Eventueel bestrooien met geraspte kaas, op 220 graden 10 minuutjes in de oven... Mmmm!


 Floris Heukels op 28 november 2009 om 12:58
Lekker met een flinke klodder creme fraiche erbij en verse koriander die ik bij mijn Turk haal. Heel bijzonder met die koffie er in! Volgende keer doe ik het recept van de chili met chocolade.


 Petra Smit op 28 mei 2011 om 21:12
Was spannend om te maken met die koffie. Leuk toch om je chili zo in deze Spaanse ovenschaaltjes te serveren?


 Emma Nissen op 2 september 2011 om 23:56
Wat een leuke ideeën allemaal. Dank! Blij dat ik jullie site gevonden heb -via Facebook :-)


 Sanne Jansen op 2 oktober 2012 om 20:32
Spannend recept wel! De Smokey Goulash uit kookboek Puur Plantaardig is een favoriet, ga deze ook eens proberen.


 VanO op 29 januari 2013 om 17:56
Dit recept net gemaakt en gegeten.....mmmm.... Ik heb er gegrilde paprika en aubergine bij gemaakt met knoflook en feta. Heel erg lekker!! En dit alles met volkeren basmati rijst.... Heerlijk!!


 VanO op 1 mei 2013 om 19:04
En vanavond weer Puur Plantaardig op ons menu! Eigenlijk is met dit kookboek mijn VeggieChallenge begonnen! Zo makkelijk en heel lekker om puur plantaardig te eten!! Deze Smokey Goulash gemaakt, maar wel met kastanjechampignons erbij. En seitan, in blokjes, apart gebakken met wat knoflook en een scheut sake. Daarna samen met de bonen, espresso, verse tomaten, en een eetlepel tomatenpuree, (Ik gebruik nooit tomaten uit blik) erdoor geroerd. Inhad alleen geen verse peterselie! Jammer...want dat smaakt zoveel lekkerder als gedroogde. Verder volgens recept. Heerlijk gerecht!


 VanO op 10 juni 2013 om 20:00
Dit is dus de Smokey Chili uit de Snelle Vegetariër met avocado maar voor mij zonder de zure room. Ik heb er een beetje geraste kaas op geprobeerd, maar zonder is zeker zo lekker!! (En dat voor een vroegere "kaasverslaafde" ;-). Ik heb er apart seitan bij gebakken met knoflook, chilipeper en sake. En ik had nog een stukje courgette, dus samen met de seitan en (verse) tomaten bij de rest gedaan en mee laten pruttelen. Verder alles volgens recept. En ja...het wordt misschien saai..;-))...maar het was weer heerlijk!!!!!


 VanO op 25 oktober 2013 om 13:14
Dit is weer de Smokey Chili uit de Snelle Vegetariër maar dan als "Knapperige Mexicaanse Tacochipsschotel" van blz. 68. Ik heb het met de vegan geraspte pizzakaas gemaakt van Wilmersburger. Echt een lekkere variant, net een beetje anders!


 VanO op 27 december 2013 om 13:10
Dit is de Smokey Chili (weer ;-)) uit de Snelle Vegetariër. Dit keer de paprika gegrild in de grillpan. (Zo klaar en zooo lekker!). Stukjes zoete aardappel bij de uien gedaan. En geserveerd met avocado, verse koriander en "grilled Cheeze" (ipv zure room en parmezaan, voor de plantaardige versie) uit "Everyday Happy Herbivore". Wat is dit toch een superlekker recept!!


 VanO op 25 mei 2014 om 11:43
Smokey Chili uit de Snelle Vegetariër... Wat is dit toch een heerlijke Chili! Dit keer een plantaardige Sour Cream gemaakt met avocado. In de blender; Silken tofu, ongebrande Cashew Pasta, Avocado, Agave Siroop, Citroen, (goede kwaliteit)Olijfolie en zout. Echt een heerlijke combinatie en op de Smokey Chili...Perfect!! Mmmmm......en Geheel plantaardig..


 VanO op 8 december 2014 om 19:43
De Smokey Chili is toch wel een topper uit de Snelle Vegetariër!! Dit keer soja brokjes toegevoegd en samen met de bruine suiker, ook een theelepeltje melasse. En de Chili nog even onder de grill met mais chips, Wilmersburger vegan geraspte kaas en hennepzaad. Ik eet al meer dan een jaar vegan, dus maak alle recepten uit dit kookboek heel makkelijk plantaardig!!


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


Laatste reacties van leden

Cannellinibonen met artisjokken en cavatelli
HenkVlaming op 20 januari 2017 om 16:30
canellinibonen met artisjokken en cavatelli ???? recept niet te vinden. alleen de titel.
lees meer  
Tempeh bacon
gerjo01 op 28 juni 2016 om 10:08
Colgin liquid smoke is ook online te koop bij Shop America in twee varianten namelijk Mesquite en Hickory voor €5,29 per flesje:...
lees meer  
Kerst feest-dossier 2015: meer dan 60 recepten!
Gijs de Groot op 22 december 2015 om 14:35
Heb de Lekker Vegetarisch Verwenbox ontvangen. Die receptenkaarten vind ik een vondst. Topper van De Snelle Vegetariër schrijfster Jacinta Bokma....
lees meer  
De-kool-zonder-de-geit-maar-met-amandelen
Kieke op 14 oktober 2015 om 13:24
Wat voor amandelen adviseer je hier: Rauw? Gerookt?
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT