De Vegetarier.nl - Puur Plantaardig

Groente tajine

Ingredienten:
1 pak gezeefde tomaten of 5 verse pomodori of trostomaten
3 rode uien
3-4 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 cm verse gember
1 el korianderkorrels
2 tl komijnpoeder
3 tl kurkuma
mespuntje kaneel of koekkruiden
1 halve flespompoen
1 venkel
100 g gedroogde abrikozen (of een mix van abrikozen en dadels)
1 blikje kikkererwten
1/2 blokje groente- of peterseliebouillon
1 stronk broccoli
verse koriander (optioneel)

Bij deze groentetajine past heel goed de couscoussalade met salsa verde, beschreven op blz. 72 uit Puur Plantaardig.

Ga je voor gezond? Kies voor deze tajine dan eens voor gierst in plaats van couscous. Het is een voedzaam oergraan dat maar een kwartiertje hoeft te koken. Je koopt het bij de natuurvoedings-winkel.


Enthousiast geworden over dit recept uit ons nieuwe boek Puur Plantaardig? Bestel 'm nu! Van een happy haantjes-omelet bij het ontbijt tot klassieke brownies voor bij de thee.
* feestelijke hoofdgerechten voor doordeweekse dagen
* recepten voor vrienden en feestjes
Lekker snelle, lekker makkelijke, lekker gezónde recepten.

Voor 4-6 personen
Tijd: 25 minuten

Als je verse tomaten gebruikt: breng een grote pan water aan de kook, voeg de tomaten toe, doe warmtebron uit, spoel de tomaten na een minuutje wachten met koud water af en pel ze. Pel en snipper de ui. Verwarm in een tajine of braadpan op de laagste vuurstand de olijfolie en voeg de ui toe. Knijp de knoflook erboven en rasp de gember erbij. Stamp de korianderkorrels in de vijzel fijn en roer samen met de andere gedroogde kruiden door het uimengsel. Leg deksel op de pan en snijd de wortel in niet te kleine stukken of schil de pompoen, verwijder hooi en snijd in blokken. Snijd de venkel door de helft en daarna in parten. Doe in de pan en fruit de groente onder af en toe roeren op zacht vuur zeker 4 minuten. Snijd de tomaat in vieren of gebruik de gezeefde tomaten en voeg samen met de abrikozen, de (uitgelekte)kikkererwten, 200 ml kokend water en het halve bouillonblokje bij de groente. Snijd de broccoli in roosjes, leg op de groente en laat het geheel pruttelen tot de groente beetgaar is. Serveren: hak een paar takjes verse koriander en strooi over de schotel.

Dit recept komt uit Antoinette Hertsenberg's en Jacinta Bokma's nieuwe boek Puur Plantaardig. Gourmand World Cookbook Award winnaar voor Beste Vegetarische Kookboek van Nederland.
Bestel 'm hier!
 
Van een happy haantjes-omelet bij het ontbijt tot klassieke brownies voor bij de thee.
* feestelijke hoofdgerechten voor doordeweekse dagen
* recepten voor vrienden en feestjes
Lekker snelle, lekker makkelijke, lekker gezónde recepten.





21 reacties

 Martje op 19 september 2011 om 22:45
Heb Puur Plantaardig al in huis, leuk dat jullie naast bovenstaande recept ook het gerecht Pompoen á la Marocco er in hebben. Nu ben ik dol op kikkererwten én tajines, dus dank hiervoor. PP nu 4 dagen in huis en íedere avond er tot nu toe uit gekookt. Een record ja ;-)
Echt leuk dat alles zo snel klaar is en geen ingewikkelde ingrediënten. Veel pasta en Italiaans, maar dat zijn ook favorieten. Morgen de hemelse modder uitproberen: chocolademousse met avocado?!

 Martje op 19 september 2011 om 22:46
Drukte op verkeerde knopje. En de foto...


 VanO op 20 september 2011 om 20:06
Wat een heerlijke recepten in Puur Plantaardig! Terwijl ik denk dat ik niet zonder kaas kan, heb ik het niet gemist in het recept Seitanboeuf bourguignon. Deze reactie hoort eigenlijk niet bij dit recept maar ik weet niet waar ik het anders moet plaatsten.
Ik heb kastanjechampignongs en cantharel gebruikt. Ik had geen sjalotjes dus heb ik gewone, gele, ui grof gesnipperd. Verder het recept gevolgd. Ik heb de slow food variant gemaakt. Het was echt heerlijk!!!


 VanO op 21 september 2011 om 12:27
Het waren geen cantharellen maar oesterzwammen. Dit recept is te vinden op blz 54 van Puur Plantaardig. Vanavond ga ik de Paella Zarzuela uitproberen. Ik heb er nu al zin in!!

 VanO op 21 september 2011 om 19:01
De Paella Zarzuela (Puur Plantaardig blz.62) was erg lekker! Ik heb het gemaakt met de Spaanse sperziebonen (blz.63). Het was voor het eerst dat ik paella maakte en ook de paprika's zelf gegrild heb. Wat een verschil met uit een pot. Dit recept is ook echt weer een aanrader!


 Nathalie Riemersma op 28 oktober 2011 om 12:57
Yummie! Ben zo blij met jullie boek Puur Plantaardig. Echt ieder recept is raak. Bij Bol met die 5 euro korting nog twee boeken besteld voor sinterklaas :D


 Gijs de Groot op 8 februari 2012 om 16:39
Wat een heerlijk recept weer uit jullie boek Puur Plantaardig . Thnx!


 Jetta op 9 februari 2012 om 10:53
Ik mix hem vaak met de Marokkaanse pompoen. Prachtige schaal heb je overigens!

 Miek Nissen op 14 mei 2012 om 09:52
Heerlijk, makkelijk en snel recept dat ik vaak maak. Vandaag op deze doordeweekse maandag maar es doen. In plaats van pompoen doe ik wortel en courgette. Liefst met lekker veel verse koriander.


 Daan73 op 29 juni 2012 om 13:02
Ondertussen is het druk op twitter: #PuurPlantaardig #VeggieChallenge. De #veganpowergrrrls maken veel lekkere recepten uit Puur Plantaardig. Grappig, de pompoen á la Marokko en de groentatjine ontlopen elkaar niet veel. Vind persoonlijk de tajine net iets lekkerder gekruid, maar als je dat juist niet wilt ga je voor de pompoen á la.


 redactie op 21 september 2012 om 17:58
Mooi filmpje: "What can I do as one small individual" Q&A with Philip Wollen.

 redactie op 17 oktober 2012 om 10:59
Mariska Warnaar @KippieNee twitterde ons: 'Vanavond heerlijke pompoen a la Marokko gegeten uit #PuurPlantaardig'. Bovenstaand groentetajine-recept is een variatie op dit recept.


 VanO op 13 februari 2013 om 18:26
Vanavond weer de Seitanboeuf bourguignon gemaakt uit Puur Plantaardig. Als ik de tijd heb maak ik de "Slow Food" variant. Dat is echt mijn favoriet! Nu met shii takes en kastanje champignons gemaakt. Dit keer er aardappelpuree met kervel bijgemaakt. Heerlijk gegeten!! Ik ben echt benieuwd naar het nieuwe kookboek..... :-))

 VanO op 29 mei 2013 om 18:24
Vanavond de Pompoencurry uit de Snelle Vegetariër gemaakt. Weer zo'n heerlijk gerecht! Het is fris, pittig, zoet...heerlijk!!! Er staat "herfst & winter" bij....ach,, dat lijkt het buiten wel ;-(( Precies gemaakt volgens recept. Echt een aanrader! De Sport/Energie-reep staat in de koelkast. Wel even geproefd....mmmmmmm... Inderdaad "verslavend lekker" !!!


 VanO op 29 mei 2013 om 18:52
Daar zijn ze dan! De Sport/Energie-repen uit de Snelle Vegetariër... En lekker dat ze zijn!! Wat ben ik blij met dit nieuwe kookboek! Jacinta...super, bedankt!!


 VanO op 2 juni 2013 om 19:31
Vanavond onverwacht het stoofpotje Bourguignon (blz 103) gemaakt uit De Snelle Vegetariër. Voor morgen eigenlijk. Maar het ging zo makkelijk terwijl de Rucolapasta (blz 88) in de oven stond. Ik had geen wortel in huis maar daarvoor in de plaats een verse tomaat toegevoegd. En ipv sjalotjes, lenteuitjes en een rode ui. Sperziebonen erbij....morgen een roti erbij....en klaar! Ik maak de Seitan Bourguignon uit Puur Plantaardig ook graag, de slow food variant dan meestal.


 VanO op 21 augustus 2013 om 19:42
Dit gerecht komt uit "The Vegan Table" van Colleen Patrick-Goudreau. "Saffron-Spiked Moroccan Stew" Het lijkt heel veel op dit recept maar zij gebruikt rode paprika en zoete aardappel ipv broccoli, venkel en pompoen. Ik heb er gedroogde abrikozen aan toegevoegd (zoals in dit recept van Puur Plantaardig)en seitan erbij gebakken met wat rode pepersaus, afgeblust met een goede scheut sake. Daarna nog even bij de rest laten stoven. Heel lekker verse maïs uit de stoompan erbij gemaakt. Met een marinade van knoflook, verse gember, olijfolie en wat kruidenzout uit de blender. En smullen maar!!!


 Robert-Jan op 12 september 2013 om 23:42
En dan serveren in zo'n mooie pot :-) Heerlijk recept!


 Sanne Jansen op 21 oktober 2013 om 23:19
Mmmm, heerlijk recept. Doe er graag extra veel gedroogde pruimen en vijgen bij.


 Daphne de Wit op 6 november 2013 om 23:59
Stukjes pompoen, kikkererwten, verse koriander en doe er zelf vaak amandelen bij. Mmmm, heerlijk recept!


 Gijs de Groot op 26 september 2014 om 23:17
Echt goed recept! Had ook nog een zoete aardappel over en erbij gedaan. Top.


Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om u in te schrijven


Inloggen

Registreer je Nu. Het is gratis -en dat blijft het!

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten?

Uitschrijven voor de nieuwsbrief


Laatste reacties van leden

Cannellinibonen met artisjokken en cavatelli
HenkVlaming op 20 januari 2017 om 16:30
canellinibonen met artisjokken en cavatelli ???? recept niet te vinden. alleen de titel.
lees meer  
Tempeh bacon
gerjo01 op 28 juni 2016 om 10:08
Colgin liquid smoke is ook online te koop bij Shop America in twee varianten namelijk Mesquite en Hickory voor €5,29 per flesje:...
lees meer  
Kerst feest-dossier 2015: meer dan 60 recepten!
Gijs de Groot op 22 december 2015 om 14:35
Heb de Lekker Vegetarisch Verwenbox ontvangen. Die receptenkaarten vind ik een vondst. Topper van De Snelle Vegetariër schrijfster Jacinta Bokma....
lees meer  
De-kool-zonder-de-geit-maar-met-amandelen
Kieke op 14 oktober 2015 om 13:24
Wat voor amandelen adviseer je hier: Rauw? Gerookt?
lees meer  
Tofoepannenkoeken met romige vulling
redactie op 12 april 2015 om 13:30
Wat vervelend! Misschien heb je de ricotta door het beslag gemengd? We hebben het recept nu zo aangepast dat je die wel apart maakt. En verder hebben...
lees meer  

de dikke vegetariër


de dunne vegetariër

Soep!
6 recepten
Aan Tafel!
26 recepten
Sla!
8 recepten
Erbij
11 recepten
Wie zoet is ...
6 recepten

de snelle vegetariër


De Vegetarier.nl


©2013 deVegetariër.nl - Disclaimer - Uitschrijven nieuwsbrief ontwikkeld door Dream IT